Gräddkokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm

Gräddkokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm

60+ min Huvudrätt
Kummel är en god och mager fisk med vitt, fast kött som passar utmärkt att tillaga i ugn. Fisken går att byta ut mot t ex torsk, kolja eller sej.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/mjolkkokt-kummel-med-stekt-bladkal-och-potatiskram/

Gör så här

Gräddmjölkskokt kummel:
  • Sätt ugnen på 50°.
  • Koka upp grädde, timjan och salt.
  • Lägg bitarna av kummel i en liten ugnssäker form. Häll över gräddblandningen och täck formen med folie.
  • Baka i ugnen ca 40 min tills fisken har en innertemperatur på 50°. Ta ut formen och låt fisken vila i formen.
Potatiskräm med purjolök:
  • Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen.
  • Tvätta purjolöken och strimla den fint. Koka den i vatten 2-3 min. Häll av vattnet.
  • Klicka ner smöret och gräddfilen i potatisen. Vänd ner purjolöken och smaka av med salt.
Champagnesås:
  • Skala och hacka lök och palsternacka. Fräs lök, palsternacka och pepparkorn i ca 1 msk smör i en kastrull.
  • Häll på vinäger och champagne. Låt sjuda på svag värme ca 30 min.
  • Sila bort grönsaker och pepparkorn, behåll vätskan.
  • Tillsätt grädde, resten av smöret och salta. Koka upp och mixa.
  • Fräs kålen i smör i en varm stekpanna. Krossa vitlöksklyftan och låt den fräsa med. Salta.
  • Ta upp fisken ur gräddmjölken, servera den med potatiskräm, bladkål och champagnesås.
Klart!

Plocka bladkålen genom att riva den i mindre bitar och ta bort den hårda delen i mitten.

Man kan täcka formen med fisk med plastfolie, kontrollera att du har en plastfolie som tål värme.

Energi:

951 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 73 g

Ingredienser

Gräddkokt kummel:
Kummel, gärna ryggbiten
600 g
3 dl
Färsk timjan
3 kvistar
Salt
2 tsk
Potatiskräm med purjolök:
Mandelpotatis (ca. 500 g)
600 g
Liten purjolök
1
100 g
2 dl
Salt
½ tsk
Champagnesås:
Gul lök
1
Palsternacka
1
Vitpepparkorn
5
50 g
Champagnevinäger
¾ dl
Champagne
3 dl
3 dl
Stekt bladkål:
Plockad grönkål
2 dl
Plockad svartkål
2 dl
25 g
Vitlöksklyfta
1
Flingsalt
1 tsk