Äppelflarn med ingefärskräm

Äppelflarn med ingefärskräm

45 min Efterrätt
Underbara äppelflarn av frasig smördeg toppad med mjuka, sötsyrliga äpplen med karamell. Servera efterrätten med en len kräm som får lite bett av ingefära. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.

Gör så här

  • Äppelflarn: Sätt ugnen på 200°.
  • Kavla ut smördegen något och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Kärna ur och skiva äpplena tunt och lägg dem omlott på smördegen.
  • Riv den vita delen av citrongräset fint. Vispa smör, rivet citrongräs och socker fluffigt. Bred ut smörblandningen på äppelskivorna.
  • Baka flarnen i mitten av ugnen ca 15 min tills de fått fin färg.
  • Ingefärskräm: Koka upp mjölken med ingefäran och mixa det slätt.
  • Vispa ihop ägg, socker och majsstärkelse och rör ner i den varma mjölken. Koka upp under konstant vispning. Låt koka ca 2 min.
  • Tillsätt smöret och låt krämen kallna.
  • Rosta pumpakärnorna i en stekpanna med oljan. Strö över salt.
  • Skär flarnen i halvor och servera med ingefärskräm och rostade pumpakärnor.
Klart!
Energi:

655 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 65 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Smördeg
2 skivor
Äpplen fast sort
2
Citrongräs
1
50 g
Rårörsocker
50 g
Ingefärskräm:
2½ dl
Hackad syltad ingefära
½ dl
Äggulor
3
Strösocker
1 dl
Majsstärkelse
1 msk
1 msk
Pumpakärnor:
Pumpakärnor
50 g
Rapsolja
1 msk
Flingsalt