Frasiga skaldjurskroketter

1 tim Förrätt
Frasiga skaldjurskroketter

Potatisbollarna med räkor och dill är härligt knapriga och mjuka på en och samma gång.

Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

Skalade räkor
200 g
Mjölig potatis, gärna King Edward
200 g
25 g
Färsk dill
½ kruka
Citron, skalet från
1
Vetemjöl
1 dl
Ägg
1
Panko
1½ dl
Salt och peppar
Matolja, till fritering
1 liter

Picklad lök:

Rödlökar
2
Strösocker
½ dl
Ättiksprit 12%
½ dl
Vatten
1 dl

Gör så här

  • Skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en kastrull och tillsätt socker, ättika och vatten. Koka upp och ta från värmen. Låt löken svalna i lagen.
  • Skala och koka potatis i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke och rör ner smöret.
  • Finhacka räkor och dill. Blanda ner i potatisen tillsammans resterande citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma potatissmeten till 20 bollar. Vänd dem först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  • Hetta upp matolja i en kastrull med lock till 160°. Fritera kroketterna i omgångar tills gyllne, ca 3-4 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Rör ihop crème fraiche och citronskal från halva citronen. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kroketterna med crème fraiche och syrad lök. Toppa ev med extra dillvippor.
Klart!

Räkor kan bytas ut mot andra skaldjur som exempelvis hummer eller kräftor.

Näringsvärden, per styck

Energi:

111 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 7 g
https://www.arla.se/recept/frasiga-skaldjurskroketter/