Frasiga skaldjurskroketter

Frasiga skaldjurskroketter

1 tim
Potatisbollarna med räkor och dill är härligt knapriga och mjuka på en och samma gång.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/frasiga-skaldjurskroketter/

Gör så här

  • Skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en kastrull och tillsätt socker, ättika och vatten. Koka upp och ta från värmen. Låt löken svalna i lagen.
  • Skala och koka potatis i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke och rör ner smöret.
  • Finhacka räkor och dill. Blanda ner i potatisen tillsammans resterande citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma potatissmeten till 20 bollar. Vänd dem först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  • Hetta upp matolja i en kastrull med lock till 160°. Fritera kroketterna i omgångar tills gyllne, ca 3-4 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Rör ihop crème fraiche och citronskal från halva citronen. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kroketterna med crème fraiche och syrad lök. Toppa ev med extra dillvippor.
Klart!

Räkor kan bytas ut mot andra skaldjur som exempelvis hummer eller kräftor.

Energi:

111 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Skalade räkor
200 g
Mjölig potatis, gärna King Edward
200 g
Svenskt Smör från Arla®
25 g
Färsk dill
½ kruka
Citron, skalet från
1
Vetemjöl
1 dl
Ägg
1
Panko
1½ dl
Salt och peppar
Matolja, till fritering
1 liter
Picklad lök:
Rödlökar
2
Strösocker
½ dl
Ättiksprit 12%
½ dl
Vatten
1 dl