Gott nytt år!

Nyår med Arla Mat

Tips, inspiration och recept
  • Förrätter
  • Varmrätter
  • Desserter
  • Nyårsmat
  • Jimmi Erikssons nyårtips
  • Tips & recept

    Oxfilé

    En god nyårsklassiker som är enkel att helsteka i ugnen när du har många gäster.

    Tips för en fantastisk oxfilé

    • Ställ i rumstemperatur i god tid innan tillagning.
    • Torka av med hushållspapper innan stekning.
    • Salta runt om hela filén och bryn i stekpanna på hög värme i rikligt med smör.
    • Lägg det brynta köttet i en ugnsfast form och stek i ugnen på 100°.

    Innertemperatur

    • Rare – 55 °C
    • Medium – 60 °C
    • Well done – 70 °C

    Ta ut köttet när det är två grader kvar till önskad temperatur, då kommer det vara perfekt när köttet fått vila i folie i några minuter.

    Tips & Recept

    Cheesecake

    En försvinnande god nyårsdessert som du enkelt förbereder och som går att variera med de smaker du tycker bäst om.

    Tips för den godaste cheesecaken

    • Förbereda gärna dagen innan. Cheesecaken blir som allra bäst när den hunnit kylas ner helt.
    • När den är klar i ugnen, plocka inte ut den direkt. Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt kakan stå kvar ca. 30 min. Detta hjälper den från att spricka.
    • Använd elvisp när du rör/vispar ihop smeten, för en luftigare och lenare konsistens.
    • Förbaka din botten, då minskar risken att smeten ”läcker”.
    Lyx från havet

    Hummer

    Ett klassiskt val för den som vill göra nyårsafton extra festlig. Hummer kan njutas varm, kall, gratinerad och med många olika tillbehör. Till kall hummer är det gott med olika kalla såser, aioli och smaksatt majonnäs. Serverar du den varm kan du göra olika kryddsmör som får smälta och ge smak.

    Snabba hummertips

    • Fryst hummer tinas bäst långsamt i kylskåpet.
    • För att dela hummern lägger du den på rygg och sticker ner spetsen på en vass kniv mitt på mellan de små benen. Tryck ner knivbladet mot stjärten och vänd sedan på kniven och skär mot huvudet.
    • Klorna krossar du lättast med en nötknäppare eller med baksidan på en stor kniv.
    • Om du gratinerar din hummer – se till att inte ha den i ugnen för länge, då kan köttet bli torrt och lite segt.