Gott nytt år!

Nyår med Arla Köket Tips, inspiration & recept

Vad ska du bjuda på, hur ska det tillagas och hur lägger du snyggast upp den lyxiga nyårsmaten på dina gästers skinande tallrikar?

Tips & recept

Oxfilé

En god nyårsklassiker som är enkel att helsteka i ugnen när du har många gäster.

Tips för en fantastisk oxfilé

  • Ställ i rumstemperatur i god tid innan tillagning.
  • Torka av med hushållspapper innan stekning.
  • Salta runt om hela filén och bryn i stekpanna på hög värme i rikligt med smör.
  • Lägg det brynta köttet i en ugnsfast form och stek i ugnen på 100°.

Innertemperatur

  • Rare – 55 °C
  • Medium – 60 °C
  • Well done – 70 °C

Ta ut köttet när det är två grader kvar till önskad temperatur, då kommer det vara perfekt när köttet fått vila i folie i några minuter.

Se våra oxfilérecept
Tips & recept

Cheesecake

En försvinnande god nyårsdessert som du enkelt förbereder och som går att variera med de smaker du tycker bäst om.

Tips för den godaste cheesecaken

  • Förbereda gärna dagen innan. Cheesecaken blir som allra bäst när den hunnit kylas ner helt.
  • När den är klar i ugnen, plocka inte ut den direkt. Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt kakan stå kvar ca. 30 min. Detta hjälper den från att spricka.
  • Använd elvisp när du rör/vispar ihop smeten, för en luftigare och lenare konsistens.
  • Förbaka din botten, då minskar risken att smeten ”läcker”.
Hitta din cheesecake

David Lundqvist

Nyårsmeny från Årets Kock 2018

Imponera lite extra på dina gäster med David Lundqvists nyårsmeny.

Se Davids recept
Lyx från havet

Hummer

Ett klassiskt val för den som vill göra nyårsafton extra festlig. Hummer kan njutas varm, kall, gratinerad och med många olika tillbehör. Till kall hummer är det gott med olika kalla såser, aioli och smaksatt majonnäs. Serverar du den varm kan du göra olika kryddsmör som får smälta och ge smak.

Snabba hummertips

  • Fryst hummer tinas bäst långsamt i kylskåpet.
  • För att dela hummern lägger du den på rygg och sticker ner spetsen på en vass kniv mitt på mellan de små benen. Tryck ner knivbladet mot stjärten och vänd sedan på kniven och skär mot huvudet.
  • Klorna krossar du lättast med en nötknäppare eller med baksidan på en stor kniv.
  • Om du gratinerar din hummer – se till att inte ha den i ugnen för länge, då kan köttet bli torrt och lite segt.

Våra bästa hummerrecept hittar du lite längre ned.

Jimmi visar

Lägg upp menyn som ett proffs

När du vill göra det där lilla extra för dina gäster fortsätter ditt jobb som kock även efter att du stängt av ugnen. Då tar nästa viktiga uppgift vid – uppläggningen.

Lägg upp förrätten
Lägg upp din

Förrätt

Lägg upp huvudrätten
Lägg upp din

Huvudrätt

Lägg upp desserten
Lägg upp din

Dessert