Oxfilé med srirachaglaze, ädelost och gräddstuvad rotselleri

Oxfilé med srirachaglaze, ädelost och gräddstuvad rotselleri

1 tim 20 min
Huvudrätt
Gör din oxfilé ännu godare med en sötstark glaze gjord på soja, honung och srirachasås. Tillsammans med ädelost och en krispig sallad på äpple, lök och citron är denna rätt skapad för att imponera. Detta recept är skapat av David Lundqvist, Årets kock 2018.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-srirachaglaze-adelost-och-graddstuvad-rotselleri/

Gör så här

Gräddstuvad rotselleri:
  • Börja med rotsellerin. Sätt ugnen på 225° eller på 200° varmluft.
  • Skala och skär rotsellerin i tärningar, ca 2x2 cm. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen tills den är mjuk, 20-25 min.
  • Koka upp syrad grädde, vitlök, purjolök och timjan. Blanda ner rotsellerin och smaka av med salt och peppar.
Oxfilé:
  • Sänk ugnstemperaturen till 100° eller 90° varmluft.
  • Salta och peppra köttet. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runtom. Tillsätt smör och ös köttet några min.
  • Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 57-60°, ca 1 tim.
Srirachaglaze:
  • Koka upp soja, honung och srirachasås i en kastrull. Rör ihop majsstärkelse och vatten. Vispa ner i kastrullen tillsammans med vinägern.
  • Låt sjuda 1-2 min tills den tjocknat något. Värm på före servering.
Sallad:
  • Kärna ur och skiva äpple och lök tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olivolja salt och svartpeppar.
Vid servering:
  • Blanda spenaten med äppelsallad, fikon, valnötter och krasse.
  • Skiva köttet i 6 eller 12 skivor. Lägg det på ett serveringsfat och fördela salladen runtom. Värm glazen och häll över köttet. Smula över ädelosten.
  • Värm på stuvningen och toppa med salladslök.
Klart!

Ta fram alla ingredienser och köksutrustning samt skär alla grönsakerna innan du börjar, så går matlagningen smidigare.

Energi:

745 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 39 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 47 g

Ingredienser

Oxfilé:
Putsad oxfilé
750 g
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
1 tsk
Olja
2 msk
50 g
Gräddstuvad rotselleri:
Rotselleri, ca 600 g
1
Olja
2 msk
Salt
½ tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
3 dl
Finhackad vitlöksklyfta
1
Finhackad färsk timjan
1 tsk
Strimlad purjolök, den vita delen
150 g
Salladslökar, strimlade
2
Srirachaglaze:
Japansk soja
½ dl
Flytande honung
1 dl
Srirachasås
1 tsk
Majsstärkelse
1 msk
Vatten
1 msk
Risvinäger
1 msk
Sallad:
Syrliga äpplen
2
Silverlök
1
Citron
saft från 1
Olivolja
1 msk
Salt och peppar
Babyspenat
100 g
Färska färska fikon, klyftade
4
Valnötter, grovhackade
100 g
Smörgåskrasse
1 ask
140 g