Oxfilé med srirachaglaze, ädelost och gräddstuvad rotselleri

Oxfilé med srirachaglaze, ädelost och gräddstuvad rotselleri

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(55 st)

60+ min

Gör din oxfilé ännu godare med en sötstark glaze gjord på soja, honung och srirachasås. Tillsammans med ädelost och en krispig sallad på äpple, lök och citron är denna rätt skapad för att imponera.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Antal portioner

Oxfilé:

Gräddstuvad rotselleri:

  • 1 rotselleri, ca 600 g
  • 2 msk olja
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl Arla Köket® syrad grädde 30% syrad grädde 30%
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • 150 g strimlad purjolök, den vita delen
  • 2 salladslökar, strimlade

Srirachaglaze:

  • ½ dl japansk soja
  • 1 dl flytande honung
  • 1 tsk srirachasås
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1 msk risvinäger

Sallad:

  • 2 syrliga äpplen
  • 1 silverlök
  • saft från 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 100 g babyspenat
  • 4 färska färska fikon, klyftade
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 140 g Kvibille® ädel Ädel 30%

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

Gräddstuvad rotselleri:

Börja med rotsellerin. Sätt ugnen på 225 °. Skala och skär rotsellerin i tärningar, ca 2x2 cm. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen tills den är mjuk, 20-25 min. Koka upp syrad grädde, vitlök, purjolök och timjan. Blanda ner rotsellerin och smaka av med salt och peppar.

Oxfilé:

Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runtom. Tillsätt smör och ös köttet några minuter. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 57-60°, ca 1 tim.

Srirachaglaze:

Koka upp soja, honung och srirachasås i en kastrull. Rör ihop majsstärkelse och vatten. Vispa ner i kastrullen tillsammans med vinägern. Låt sjuda 1-2 min tills den tjocknat något. Värm på före servering.

Sallad:

Kärna ur och skiva äpple och lök tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olivolja salt och svartpeppar.

Vid servering:

Blanda spenaten med äppelsallad, fikon, valnötter och krasse. Skiva köttet i 6 eller 12 skivor. Lägg det på ett serveringsfat och fördela salladen runtom. Värm glazen och häll över köttet. Smula över ädelosten. Värm på stuvningen och toppa med salladslök.

Kockens tips

Ta fram alla ingredienser och köksutrustning samt skär alla grönsakerna innan du börjar, så går matlagningen smidigare.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 745 kcal
  • Protein: 39 g
  • Kolhydrater: 40 g
  • Fett: 47 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag