Oxfilé med srirachaglaze, ädelost och gräddstuvad rotselleri
1 tim 20 min
Huvudrätt
•
Gör din oxfilé ännu godare med en sötstark glaze gjord på soja, honung och srirachasås. Tillsammans med ädelost och en krispig sallad på äpple, lök och citron är denna rätt skapad för att imponera. Detta recept är skapat av David Lundqvist, Årets kock 2018.
Provlagat av Årets Kock
Gör så här
Gräddstuvad rotselleri:
Oxfilé:
Srirachaglaze:
Sallad:
Vid servering:
Ta fram alla ingredienser och köksutrustning samt skär alla grönsakerna innan du börjar, så går matlagningen smidigare.
Energi:
745 kcal
Energifördelning:
Energifördelning: | |
---|---|
Protein: | 39 g |
Kolhydrater: | 40 g |
Fett: | 47 g |
Ingredienser
Oxfilé:
Putsad oxfilé
|
750 g |
---|---|
Salt
|
1½ tsk |
Svartpeppar
|
1 tsk |
Olja
|
2 msk |
50 g |
Gräddstuvad rotselleri:
Rotselleri, ca 600 g
|
1 |
---|---|
Olja
|
2 msk |
Salt
|
½ tsk |
Nymalen svartpeppar
|
2 krm |
3 dl | |
Finhackad vitlöksklyfta
|
1 |
Finhackad färsk timjan
|
1 tsk |
Strimlad purjolök, den vita delen
|
150 g |
Salladslökar, strimlade
|
2 |
Srirachaglaze:
Japansk soja
|
½ dl |
---|---|
Flytande honung
|
1 dl |
Srirachasås
|
1 tsk |
Majsstärkelse
|
1 msk |
Vatten
|
1 msk |
Risvinäger
|
1 msk |
Sallad:
Syrliga äpplen
|
2 |
---|---|
Silverlök
|
1 |
Citron
|
saft från 1 |
Olivolja
|
1 msk |
Salt och peppar
|
Babyspenat
|
100 g |
---|---|
Färska färska fikon, klyftade
|
4 |
Valnötter, grovhackade
|
100 g |
Smörgåskrasse
|
1 ask |
140 g |