Päron med vanilj och hasselnötskräm

Päron med vanilj och hasselnötskräm

6 tim
Efterrätt
Gör som proffsen– servera inkokta vaniljpäron med ägg av nötkräm och isig chokladgranité. Lite pyssligt men räkna med beröm. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/paron-med-vanilj-och-hasselnotskram/

Gör så här

  • Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Dela vaniljstången på längden.
  • Koka upp vatten, vaniljstång, socker och vin och låt lagen koka ca 3 min.
  • Lägg i päronen och koka dem nästan mjuka. Låt svalna i lagen.
  • Riv nougaten grovt.
  • Sjud äggula, mjölk och grädde tills den första bubblan kommer. Ta från värmen och rör ner nougaten i krämen. Häll upp i en skål och låt kallna i kyl. Forma ev små ägg med hjälp av en matsked.
  • Koka upp vatten och honung, tillsätt choklad och ingefära. Rör om tills chokladen har smält. Häll i en form och frys granitén minst 6 tim. Skrapa till fin snö med en sked eller gaffel.
  • Vispa grädden lätt.
  • Servera päronen med hasselnötskräm, chokladgranité och grädde.
Klart!
Energi:

530 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 28 g
Fett: 65 g

Ingredienser

Små päron
4
Vaniljstång
1
Vatten
2 dl
Strösocker
1 dl
Vitt vin
1 dl
Hasselnötskräm:
Nougat
100 g
Äggula
1
½ dl
½ dl
Granité:
Vatten
1½ dl
Flytande honung
½ dl
Mörk choklad
70 g
Finhackad färsk ingefära
½ msk