Hjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad

Hjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad

60+ min Huvudrätt
Makalöst god sås med choklad. Tommys möra hjortfilé blir kvällens givna samtalsämne. Mustigt och gott. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/hjortytterfile-med-rodvinssas-smaksatt-med-choklad/

Gör så här

  • Börja med såsen. Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Strimla baconet.
  • Fräs lök, rotsaker, bacon och timjan i smör i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och kalvfond.
  • Koka ihop tills ca 4 dl återstår. Låt kanelstång och ingefära koka med mot slutet.
  • Tillsätt socker och smaka av med salt och svartpeppar. Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  • Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller rör i smör och choklad precis innan servering.
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Salta och peppra köttet och bryn det runt om i en stekpanna. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, ca 30 min. Låt köttet vila 10 min innan servering.
  • Höj ugnsvärmen till 225°.
  • Skala och skär pumpan i tärningar. Rosta dem i ugnen 10-15 min. Skär svampen i bitar.
  • Skär av nedersta delen på brysselkålen. Dela kålen i fjärdedelar. Skala och skär löken i tunna klyftor.
  • Stek svampen i smör i en stekpanna. Tillsätt brysselkål, lök och pumpa och stek ca 2 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär filén i skivor och servera med såsen och grönsakerna.
Klart!
Energi:

700 kcal

Protein: 58 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 33 g

Ingredienser

Hjortytterfilé
600 g
Svartpeppar
1 tsk
Salt
1 tsk
1 msk
Sås:
Vitlöksklyftor
2
Gul lök
1
Morot
½
Rotselleri
½
Bacon
1 skiva
Färsk timjan
10 kvistar
1 msk
Rödvin
4 dl
Balsamvinäger
½ dl
Köttbuljong
4 dl
Kanelstång
1
Riven färsk ingefära
1 msk
Strösocker
1 tsk
Salt och peppar
Majsstärkelse
30 g
Mörk choklad
50 g
Grönsaker:
Butternutpumpa
300 g
Svamp
200 g
Färsk brysselkål
150 g
Rödlök
1
2 msk
Salt och peppar