Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter
  • Arla
  • Recept & mat
  • Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

1 tim Buffé Huvudrätt
Festlig rätt som är enkel att lyckas med och inte kräver timmar i köket. Ett mört ankbröst i apelsinsky serveras med ugnsstekta svartrötter och blir till en fantastisk smakkombination. Receptet är skapat av Peter J Skogström, Årets ko ck 2006.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/kryddstekt-ankbrost-med-apelsinsky-och-krispiga-svartrotter/

Gör så här

  • Putsa ankbrösten och snitta skinnet till ett rutmönster.
  • Mortla kryddorna och klappa in i köttet.
  • Stek på låg värme i en stekpanna med skinnsidan ner så att fettet smälter och skinnet blir krispigt, ca 5 min. Häll av fettet och spara till skyn.
  • Höj värmen, vänd köttet och bryn ca 3 min.
  • Ta upp köttet, lägg i en ugnssäker form och smaksätt med apelsinskal och 4 timjankvistar.
  • Skala och hacka löken till skyn och fräs i stekpannan med fettet från ankan.
  • Häll på juice och buljong och låt koka ihop tills ⅓ återstår. Hit kan du förbereda.
  • Sila ner skyn i en kastrull. Värm den, vispa ner smöret och tillsätt tranbär. Salta och peppra.
  • Sätt ugnen på 150°.
  • Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är ca 60°. Låt köttet vila när svartrötterna är i ugnen.
  • Plocka bladen av 10 kvistar timjan. Tvätta, skala och skär svartrötterna i 8 cm jämntjocka bitar.
  • Fräs dem tills de fått färg i smör i en stekpanna tillsammans med vitlök och timjanblad. Salta och peppra.
  • Lägg i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Blanda med pumpa- och solroskärnor samt salladslök.
  • Servera ankan med svartrötter, sky och ev potatispuré.
Klart!

Ankbröstet ska ha en innertemperatur mellan 60-64°. När du reducerar sås är det bra att mäta innehållet med en kniv för att veta hur mycket du ska reducera såsen. Spar stekpannan med det smälta ankfettet och gör skyn i ankfettet. Vill du ha mer syra i såsen kan du tillsätta några matskedar lagrad vitvinsvinäger.

Energi:

435 kcal

Protein: 34 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 22 g

Ingredienser

Ankan:
Ankbröst
1⅕ kg
Hel svartpeppar
1 tsk
Hel rosépeppar
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Malen koriander
1 tsk
Salt
1 tsk
Apelsiner, rivet skal
2
Färsk timjan
1 kruka
Apelsinsky:
Schalottenlökar
3
Apelsinjuice
4 dl
Hönsbuljong
4 dl
50 g
Tranbär
1 dl
Salt och peppar
Svartrötter:
Svartrötter, ca 800 g
8
50 g
Hackade vitlöksklyftor
2
Salt och peppar
Pumpakärnor
4 msk
Solroskärnor
4 msk
Strimlade salladslökar
2