Karamellkokta päron med vispad färskost och krispiga jordärtskockor

Karamellkokta päron med vispad färskost och krispiga jordärtskockor

50 min
Efterrätt
En nytappning på cheesecake med smaker från grönsakslandet. Perfekt avslutning på en festlig meny.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/karamellkokta-paron-med-vispad-farskost/

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser till färskosten och vispa till krämig konsistens.
  • Skala och dela päronen i halvor.
  • Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull. Tillsätt socker och vatten och koka upp.
  • Lägg i päronhalvorna och låt sjuda ca 20 min. Dra av från värmen, tillsätt citronsaft och låt päronen svalna.
  • Tvätta och skiva jordärtskockorna tunt, gärna på en mandolin eller med osthyvel.
  • Häll oljan i en kastrull, lägg ner de skivade jordärtskockorna och värm till ca 140° under omrörning tills de är krispiga.
  • Ta upp och lägg dem på hushållspapper, salta.
  • Lägg upp päronhalvorna på assietter, ringla på lite av lagen från päronen. Servera med färskosten, smula över maränger och toppa med krispiga jordärtskockor och mynta.
Klart!
Energi:

380 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 33 g
Fett: 25 g

Ingredienser

Lättvispad färskost:
150 g
1 dl
Strösocker
½ dl
Karamellkokta päron:
Päron
2
Vaniljstång
1
Strösocker
1 dl
Vatten
1 dl
Pressad citronsaft
½ dl
Krispiga jordärtskockor:
Jordärtskockor
4
Matolja
2½ dl
Salt
½ tsk
Maränger
2
Plockad färsk mynta
½ dl