Pommes duchesse med bakad torsk och champagnesås
2 tim
•
Lättrimmad torskrygg serveras med en lyxig pommes duchessegratäng fylld med hummer och anis- och saffranskokt fänkål. Rätten serveras med en len och skummig champagnesås. Hela rätten går fint att förbereda så det blir enklare när den ska serveras. Detta recept är skapat av Michael Andersson, Årets kock 2024.
Michael Andersson
Årets Kock
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Vitvinssås med champagne:
Vinkokt lök:
Anis- och saffranskokt fänkål:
Pommes duchesse:
Fyllning duchesse:
Rimmad torsk:
Montering:
Ingredienser
Vitvinssås med champagne:
Gul lök
|
1 |
---|---|
Vitlöksklyftor
|
4 |
Fänkålsfrön
|
1 msk |
Rapsolja
|
1 msk |
Torrt vitt vin
|
5 dl |
Konjak
|
1 dl |
Vatten
|
4 dl |
Koncentrerad skaldjursfond
|
2 msk |
4 dl | |
200 g | |
Salt
|
Champagne eller annat mousserande vin
|
1 dl |
---|
Vinkokt lök:
Silverlök
|
1 |
---|---|
Rapsolja
|
1 msk |
Strösocker
|
1 msk |
Salt
|
½ tsk |
Citron, finrivet skal
|
1 |
Torrt vitt vin
|
2 dl |
Anis- och saffranskokt fänkål:
Fänkål
|
1 |
---|---|
Rapsolja
|
1 msk |
Strösocker
|
1 msk |
Saffran à 0,5 g
|
1 pkt |
Citron, finrivet skal
|
1 |
Salt
|
|
Pastis, t ex Pernod
|
1 dl |
Pommes duchesse:
Mjölig potatis
|
900 g |
---|---|
Äggulor
|
2 |
50 g | |
50 g | |
Salt och svartpeppar
|
Fyllning duchesse:
Kokt hummer
|
1 |
---|---|
1 dl | |
Färsk dragon, hackad
|
1 kruka |
Färsk körvel eller persilja
|
1 kruka |
Salt
|
Rimmad torsk:
Vatten
|
1 liter |
---|---|
Salt
|
1 dl |
Torskrygg
|
600 g |
Garnering:
Färska örter, t ex oxalis, dill och körvel
|
|
---|---|
Ätbara blommor
|