Hemma med ArlaRecept & tips

Mycket hemmasittande blir det i coronatider. Låt matlagning och bakning förgylla tillvaron. Vill du inte gå i mataffärer i onödan? Här får du också tips på hur du trollar fram rätter av det du redan har i kyl och skafferi. Ha en mysig stund i köket!

Hela veckans mat

7 smarta tips

Du har mer mat hemma än du tror

Svajpa eller använd pilarna för att se hur du kan trolla fram goda rätter av nästan ingenting. 

Tips 1: Ta olika sorters pasta

Lite torr pasta som ligger och skramlar i botten på förpackningen kan tillsammans med lite pasta från en annan förpackning bli till en eller flera portioner. Håll bara koll på koktiderna, och lägg i pasta vartefter.

Tips 2: Ge grönsakerna nytt liv

Skär småtrötta grönsaker i stora bitar, lägga på en plåt, ringla över olivolja och strö över salt. Servera som tillbehör till kött, fisk eller grillost. Eller som en egen rätt med en kall sås samt quinoa, bulgur eller ris.

Tips 3: Satsa på smaksättare

Några ensamma oliver, tapenade, en sked kapris, lite konserverade jalapeños, rödbetor från bortglömda burkar längst in i kylen kan användas för att piffa till olika rätter. Ett stänk tabasco livar också upp de flesta rätter.

Tips 4: Ta till dina ägg

Gör en omelett och smaksätt med ost. Koka tomatsås, blanda i bönor och knäck några ägg direkt i pannan – perfekt till brunchen. Eller fixa en äggröra och servera med en korvsnutt eller ha som pålägg på mackan.

Tips 5: Kolla dina konserver

Matjessillen från i julas kan förvandlas till en sillmiddag med hackad lök, gräddfil och potatis. Tonfisk och tomatkross kryddade med timjan och chili blir en snabb pastasås.  Mixa en god dipp av kronärtskockshjärtan och färskost.

Tips 6: Älska baljväxterna

Linser, bönor och kikärter gör sallader och grytor mer matiga. Eller mixa ihop en röra med bönor, citron, vitlök, olivolja eller crème fraiche. Eller prova receptet på rostad morotshummus.

Tips 7: Kolla bakskafferiet

Sätter sötsuget in är lite enkel bakning lösningen. Basen till kladdkaka finns oftast hemma. Hacka i bitar av blockchoklad om du har hemma. Kokostoppar innehåller bara socker, ägg och kokos och ett stänk lime eller citron.

Mindre matsvinn

7 kloka tips i köket

Fick du lite pasta över och bara några blad på basilikan? Här finns mat att rädda och vi berättar hur.

Till våra kloka tips i köket
Mindre matsvinn

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölken, grädden och crème fraîchen i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror.

Så länge håller mjölken

tomdinkyl_logo_storkylgubbe+text@2x.png

Använd det du har!

recept & tips

Vakna gott med frukost

Frukosttips