Semlor i långpanna
Nytt

Semlor i långpanna

2 tim 30 min
Fika Efterrätt
Går att frysa
Semlor i långpanna är ett perfekt recept när du ska göra semlor till många. Dessutom går det mycket snabbare, då du slipper lägga tid på att rundriva semmelbullarna. Får du bullar över funkar det exemplariskt att frysa in och spara till senare.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/semlor-i-langpanna/

Gör så här

Semmelbulle:
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Tillsätt till sist saltet. Arbeta degen 8-10 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i ca 30 min.
  • Täck en långpanna, 35x45 cm, med bakplåtspapper och stjälp upp degen på plåten. Kavla eller tryck ut degen med händerna så den täcker plåten.
  • Skär degen i 48 st fyrkanter, enda ner i plåten. Låt degen jäsa i 1-1.5 timme under bakduk.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Grädda semlorna i långpanna i mitten av ugnen i 15 min.
  • Pensling: Vispa ägg med vatten och salt. Pensla bullarna med äggvispet så fort de kommit ut ur ugnen.
  • Låt svalna och dela sedan semlorna försiktigt så du får ut ett lock på varje bulle.
  • Mandelmassa: Riv mandelmassan och vispa ihop med mjölk till en slät fyllning.
  • Visa grädden luftigt. Fyll semmelbullarna med mandelmassa och vispad grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.
Klart!

Ingredienser

Semmelbulle:
Jäst
50 g
5 dl
Ägg
2
Strösocker
1 dl
Kardemummakärnor, mortlade
1 msk
Vetemjöl
ca 19 dl
125 g
Salt
1 tsk
Pensling:
Ägg
1
Vatten
2 msk
Salt
1 tsk
Mandelmassa:
Mandelmassa
800 g
ca 1 dl
Vid servering:
ca 8 dl
Florsocker