Cillas tårta

1 tim 15 min Brunch Efterrätt
Cillas tårta

Denna tårta är riktigt smakrik. Grädde mellan varje lager gör den saftig och dämpar syltens sötma på ett bra sätt.

Ingredienser

Tårtbotten:

Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Bakpulver
1 tsk

Vaniljkräm:

Vaniljstång
1
5 dl
Äggulor
5
Strösocker
1 dl
Potatismjöl
½ dl

Gult lager:

Hjortronsylt
2½ dl
Vaniljkräm
2 dl

Blått lager:

Blåbärssylt
2½ dl
Vaniljkräm
2 dl

Garnering:

6 dl
Marsipan
200 g
Gula hushållsfärg
Blå hushållsfärg

Gör så här

Tårtbotten:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 3 bottnar.

Vaniljkräm:

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
  • Vispa ihop äggulor, socker och potatismjöl till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna.
  • Kyl krämen snabbt och rör om då och då.

Montering och garnering:

  • Vispa grädden till ett fast skum.
  • Lägg ihop bottnarna med sylt, vaniljkräm och ca 1 ½ dl vispad grädde mellan varje botten. Bred 3 dl av grädden på tårtan och spritsa resten runt kanterna.
  • Färga marsipanen gul och blå och gör små rosor och ev en flagga. Garnera tårtan med marsipanpyntet.
Klart!
https://www.arla.se/recept/cillas-tarta/