Lax med fräst paprika och hollandaisesås

30 min Huvudrätt Lunch Middag
Lax med fräst paprika och hollandaisesås

Det är lätt att lyckas med lax i ugn! Här med strimlad paprika och underbart god hemlagad hollandasiesås.

Ingredienser

Laxfilé
500 g
Salt
½ tsk
Grovmalen svartpeppar
½ tsk
Paprikor i olika färger
3
Salt och peppar

Hollandaisesås:

150 g
Äggulor
3
Vatten
2 msk
Pressad citronsaft
2 tsk
Salt
1 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Stek laxen i mitten av ugnen ca 15 min.
  • Kärna ur och skär paprikorna i 1 cm tjocka strimlor. Fräs dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Sänk värmen och efterstek ca 5 min.
  • Smält smöret till såsen i en kastrull på svag värme. Låt salterna i smöret sjunka till botten.
  • Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten.
  • Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar.
  • Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget utan att bottensatsen kommer med. Smaksätt med citron och salt.
  • Servera laxen med sås, paprika och potatis.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

638 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4 g
Protein: 18,3 % 28,8 g
Fett: 72,3 % 52,2 g
Kolhydrater: 9,4 % 14,7 g
https://www.arla.se/recept/lax-med-frast-paprika-och-hollandaisesas/