Nyår med

Jimmi Eriksson

Årets Kock® 2016, Årets Unga Kock 2013. Verksam på restaurang Lilla Ego i Stockholm. Här ger sin syn på den perfekta nyårsmenyn och tipsar om hur du presenterar den.

I fyra år arbetade han på en privat yacht i Medelhavet och på ett hotell i Karibien. Men idag är det främst stockholmare som får njuta av Jimmi Erikssons fingertoppskänsla i köket. För Jimmi handlar matlagning om att hitta bra smakkombinationer och konsistenser. Att få ut så mycket som möjligt av råvaran och blanda enkelhet med finess.

Varför valde du just dessa recept?
Det är enkla recept med lite twist. Det är råvaror med asiatisk känsla, men doftar ändå nyår.

Bästa tipset för att lyckas med recepten?
Som alltid – planera i god tid. Mycket går att förbereda flera dagar innan så man slipper stressa samma dag.

Favoritredskap i köket?
Absolut en vass kniv, men en bra stektermometer är toppen för att få perfekt temperatur.

Har du något nyårslöfte?
Ger aldrig nyårslöften faktiskt. Men kanske att spela mer squash eller träna mer.

Favorit i mejeridisken?
Gräddfil och smör.

Så tärnar du oxfilé till en tartar
proffstipset!

Tärna oxfilé

Jimmi ger sina bästa tips för att tärna oxfilé till nyårsaftonens tartar.

Läs hela receptet
proffstipset!

Skiva lax

Det är lättare än du tror att skära ut en fin bit lax till nyårsförrätten. Här visar Jimmi hur du gör.

Läs hela receptet
Så skär du ut laxbitar
Hyvla blomkål som ett proffs
Proffstipset!

Hyvla blomkål

Tunt hyvlad blomkål är en av de finaste sakerna man kan lägga på en tallrik. Jimmi visar hur du skär den tunt och fint.

Jimmi visar

Lägg upp menyn som ett proffs

När du vill göra det där lilla extra för dina gäster fortsätter ditt jobb som kock även efter att du stängt av ugnen. Då tar nästa viktiga uppgift vid – uppläggningen.

Lägg upp förrätten
Lägg upp din

Förrätt

Lägg upp huvudrätten
Lägg upp din

Huvudrätt

Lägg upp desserten
Lägg upp din

Dessert