Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater

Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater

Huvudrätt
Laga en generös middag med helstekt oxfilé i ugn, den här är extra festlig med svampsås och pistagenötter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125°.
  • Bryn köttet runtom i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
  • Lägg kvisttomaterna bredvid köttet. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min.
  • Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare ca 10 min.
Sås:
  • Dela ev svampen. Skala och hacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smör-&rapsolja i en kastrull. Salta.
  • Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt det koka ihop några minuter. Smaksätt med soja och farinsocker. Grovhacka pistagenötterna och rör ner dem.
  • Ta ut tomaterna, ringla över lite smör-&rapsolja och strö över flingsalt. Skär köttet i skivor och servera med såsen och tomaterna.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
¾ tsk
Svartpeppar
1 krm
Körsbärstomater på kvist
300 g
Flingsalt
½ tsk
Sås:
Blandad färsk svamp t ex kantareller eller champinjoner
100 g
Vitlöksklyfta
1
Salt
½ tsk
2 dl
Vatten
1 dl
Kinesisk soja
1 tsk
Farinsocker
½ tsk
Skalade, osaltade pistagenötter
½ dl