Nyår

Fira nyår med en meny av Årets Kock och Årets Konditor 2024

Fira nyår med en meny av Årets Kock och Årets Konditor 2024

Skapa ett nyårsfirande gästerna sent kommer glömma med en nyårsmeny skapad av Årets Kock, Michael Andersson, och dessert av Årets Konditor, Hilma Strömberg! Här hittar du recept till alla rätter och hur du förbereder dem på bästa sätt.

2024 års vinnare av Årets Kock, Michael Andersson, har skapat en nyårsmeny med fokus på lyx och lugn:

– Tanken med de här rätterna är att hitta ett enkelt sätt att kunna planera och förbereda sin middag redan under mellandagarna. Med rätt planering kan man få till en lyxig känsla. Det är mycket som kan göras dagar innan så man kan lägga mer tid på saker runt omkring och att umgås med nära och kära.

michael-andersson-1000x600

Michael Andersson, Årets Kock 2024

Michael Anderssons nyårsmeny

Inled kvällen med ett tilltugg i form av sydfransk smördegspizza som går att förbereda i god tid innan gästerna kommer.

Förberedelser:

Dagen innan:

  • Frys blåmögelosten
  • Gör karamelliserad lök

Några timmar innan servering:

  • Baka smördegsbotten

Vid servering:

  • Montera

En förrätt som får gästerna att tappa hakan, både av det tjusiga utseendet och ljuvliga smaken!

Förberedelser:

Dagen innan:

  • Pickla jordärtskockorna
  • Sota och krydda renen

Några timmar innan servering:

  • Gör brynt smörvinägrett

En timme innan servering:

  • Ta ut renen ur kylen
  • Smaksätt smetanan till renen

Vid servering:

  • Skiva renen
  • Värm brynt smörvinägrett
  • Lägg upp renen

En extra lyxig pommes duchesse-gratäng med smak av saffran och fänkål sätter extra flärd på den rimmade torsken.

Förberedelser

Dagen innan:

  • Gör pommes duchesse-potatisen
  • Koka vitvinssås med champagne
  • Laga vinkokt lök
  • Laga anis- och saffranskokt fänkål

Några timmar innan servering:

  • Laga fyllningen till pommes duchesse
  • Blanda rimlagen till torsken

En timme före servering:

  • Montera och gratinera pommes duchesse
  • Rimma torsken

Vid servering:

  • Baka torsken i ugnen
  • Värm pommes duchesse
  • Värm och mixa vitvinssåsen
  • Montera den bakade torsken

Hilma Strömbergs nyårsdessert

Hilma-stromberg-1000x600

Hilma Strömberg, Årets Konditor 2024

Hilma Strömbergs säsongsbetonade dessert sätter pricken över i på nyårsmiddagen:

– När jag tog fram den här desserten ville jag ha en fräsch och god avslutning på den trevliga nyårsmenyn. Jag har jobbat med goda och trevliga smaker i säsong men också olika texturer och konsistenser.

Förberedelser

Dagen innan:

  • Laga alla delarna av desserten

Vid servering:

  • Skär upp mandelkakan
  • Lägg upp desserten