Skapa ett nyårsfirande gästerna sent kommer glömma med en nyårsmeny skapad av Årets Kock, Michael Andersson, och dessert av Årets Konditor, Hilma Strömberg! Här hittar du recept till alla rätter och hur du förbereder dem på bästa sätt.
2024 års vinnare av Årets Kock, Michael Andersson, har skapat en nyårsmeny med fokus på lyx och lugn:
– Tanken med de här rätterna är att hitta ett enkelt sätt att kunna planera och förbereda sin middag redan under mellandagarna. Med rätt planering kan man få till en lyxig känsla. Det är mycket som kan göras dagar innan så man kan lägga mer tid på saker runt omkring och att umgås med nära och kära.
Michael Anderssons nyårsmeny
Inled kvällen med ett tilltugg i form av sydfransk smördegspizza som går att förbereda i god tid innan gästerna kommer.
Förberedelser:
Dagen innan:
- Frys blåmögelosten
- Gör karamelliserad lök
Några timmar innan servering:
- Baka smördegsbotten
Vid servering:
- Montera
En förrätt som får gästerna att tappa hakan, både av det tjusiga utseendet och ljuvliga smaken!
Förberedelser:
Dagen innan:
- Pickla jordärtskockorna
- Sota och krydda renen
Några timmar innan servering:
- Gör brynt smörvinägrett
En timme innan servering:
- Ta ut renen ur kylen
- Smaksätt smetanan till renen
Vid servering:
- Skiva renen
- Värm brynt smörvinägrett
- Lägg upp renen
En extra lyxig pommes duchesse-gratäng med smak av saffran och fänkål sätter extra flärd på den rimmade torsken.
Förberedelser
Dagen innan:
- Gör pommes duchesse-potatisen
- Koka vitvinssås med champagne
- Laga vinkokt lök
- Laga anis- och saffranskokt fänkål
Några timmar innan servering:
- Laga fyllningen till pommes duchesse
- Blanda rimlagen till torsken
En timme före servering:
- Montera och gratinera pommes duchesse
- Rimma torsken
Vid servering:
- Baka torsken i ugnen
- Värm pommes duchesse
- Värm och mixa vitvinssåsen
- Montera den bakade torsken
Hilma Strömbergs nyårsdessert
Hilma Strömbergs säsongsbetonade dessert sätter pricken över i på nyårsmiddagen:
– När jag tog fram den här desserten ville jag ha en fräsch och god avslutning på den trevliga nyårsmenyn. Jag har jobbat med goda och trevliga smaker i säsong men också olika texturer och konsistenser.
Förberedelser
Dagen innan:
- Laga alla delarna av desserten
Vid servering:
- Skär upp mandelkakan
- Lägg upp desserten