Tjälknöl

Tjälknöl

10 tim
Buffé Huvudrätt
Tjälknöl är en norrländsk, lättlagad stek av fryst älgkött som tillagas länge i ugn för att sedan ligga i en lag i många timmar. Jättegott med potatisgratäng!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/tjalknol/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 80° eller 75° varmluft.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen 8–10 tim. Koka upp lagen. Låt kallna.
  • Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen. Låt stå kallt minst 5 tim. Torka av köttet och skär tjälknölen i tunna skivor.
Serveringsförslag:

Servera med Tranbärssås och potatis.

Klart!

Älgköttet kan bytas ut mot fryst benfritt hjort- eller nötkött.

Energi:

150 kcal

Protein: 30 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 3 g

Ingredienser

Fryst benfritt älgkött
1 kg
Lag:
Vatten
1 liter
Salt
1 dl
Strösocker
2 tsk
Färska örter
1 dl