Porterstek

Porterstek

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(58 st)

60+ min

Samla familj eller vänner runt ett härligt långkok. Köttet får mustig och lite söt smak av öl och svartvinbärssaft, servera gärna på klassiskt vis med gelé eller lingon.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

  • 1½ kg fransyska
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 flaskor porter à 33 cl
  • 1 dl konc svartvinbärssaft
  • ½ dl kinesisk soja
  • 7 vitpepparkorn
  • 7 enbär
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 dl Arla Köket® syrad grädde 30% syrad grädde 30%
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar

Rostad potatis:

  • 500 g brysselkål
  • 1 dl svartvinbärsgelé

Gör så här

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Koka upp porter, saft, soja, kryddor, lök och vitlök i en gryta. Lägg ner köttet och låt koka på svag värme ca 90 min, till en innertemperatur på 75°. Ta upp köttet och låt det vila.
  2. Sila ner 6 dl av skyn i en kastrull. Tillsätt syrad grädde och koka ihop ca 8 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar.

Rostad potatis:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tvätta potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över smör-&rapsolja. Rosta i mitten av ugnen ca 40 min. Strö över flingsalt.
  3. Koka brysselkålen i saltat vatten ca 5 min.
  4. Skär portersteken i tunna skivor och servera med sås, rostad potatis, brysselkål och svartvinbärsgelé.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 640 kcal
  • Protein: 46 g
  • Kolhydrater: 55 g
  • Fett: 21 g

Skriv ut