Oxfilé provencale

Oxfilé provencale

Huvudrätt
Retro för en riktig fransk festklassiker. Oxfilé surprise går att förbereda dagen innan och bara värma med vitlökssmöret precis innan servering.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-provencale/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Dela köttet i två bitar, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör i en stor stekpanna. Lägg över det i en långpanna.
  • Stek i mitten av ugnen 25–35 min tills innertemperaturen är 55° för rött kött och 60° för rosa.
  • Skala och dela svartrötterna, lägg dem efterhand i kallt vatten med citronsaft. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 15–20 min, prova med en sticka.
  • Rör ihop smör och vitlök. Lägg svartrötterna på ugnssäkra fat. Skär köttet i skivor och lägg det ovanpå. Klicka på vitlökssmöret. Hit kan man förbereda.
  • Sätt ugnen på 250°. Gratinera köttet, som ska vara rumstempererat, i mitten av ugnen ca 5 min. Garnera med hackad persilja.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé
1¼ kg
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
2 krm
Svartrötter
1½ kg
Pressad citronsaft
½ msk
100 g
Pressad vitlöksklyfta
1
Hackad färsk persilja
½ dl