Crème brûlée

Crème brûlée

60+ min Efterrätt
En av de allra ljuvligaste efterrätterna är väl ändå crème brulée! Med sin lena smak av vanilj och med sitt knaprigt täcke är den oemotståndlig. En dessert som går utmärkt att förbereda dagen innan. Sen är det bara att bränna av den med rårörssocker precis innan den ska ätas.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° och ställ in en långpanna med vatten.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
  • Vispa upp äggulorna med strösockret. Häll över den heta gräddmjölken under kraftig vispning.
  • Häll smeten i 4 ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 ½ dl var. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen 50-60 min. Låt formarna kallna och stå i kylen minst 8 tim.
  • Sätt ugnen på grill.
  • Strö över råsocker på bruléena. Gratinera i den övre delen av ugnen med luckan öppen 1-3 min tills sockret smält och fått färg. Passa noga.
Klart!

Ingredienser

Vaniljstång
1
3 dl
1 dl
Strösocker
¾ dl
Äggulor
4
Rårörsocker
1 msk