Beef Wellington

Beef Wellington

60+ min Huvudrätt
Beef Wellington är en riktigt god och lyxig festrätt. Oxfilén bakas in i smördeg med en fyllning av svamp och anklevermousse. Denna klassiker serveras med underbar madeirasås och rotselleripuré.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Putsa oxfilén. Salta och peppra. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom ca 1 min. Låt svalna.
Fyllning:
  • Putsa och skär all svamp i mindre bitar. Plocka timjanbladen och skiva vitlöken.
  • Hetta upp en stekpanna och stek all svamp ca 5 min. Tillsätt smör och vitlök. Stek ytterligare 5 min. Häll på madeira och sjud 3-4 min till.
  • Mixa lite slarvigt med stavmixer. Blanda ner timjanbladen och smaka av med salt och peppar.
Montering:
  • Kavla ut smördegen på mjölat bakbord till en storlek som passar runtom köttet. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  • Bred anklevermousse över smördegen. Fördela svampen över moussen och lägg köttet mitt på. Vik smördegen runt hela köttbiten och lägg den med skarven neråt i en ugnsform.
  • Pensla runtom med uppvispat ägg och ställ kallt 30 min. Värm ugnen till 200°. Skär små snitt i smördegen och sätt in en köttermometer i den tjockaste delen.
  • Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°, ca 30 min. Låt vila minst 10 min innan beef wellington skärs i fyra skivor med vass kniv.
Rotselleripuré:
  • Skala och skär rotsellerin i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  • Bryn smöret i en liten kastrull. Häll på grädden och koka upp.
  • Häll bort vätskan från rotsellerin och lägg ner den i gräddblandningen. Låt stå under lock ca 5 min. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.
Madeirasås:
  • Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med madeira, vatten, fond, tomatpuré och peppar tills hälften återstår. Sila såsen och häll tillbaka till kastrullen.
  • Vispa ner majsstärkelsen utrört i lite vatten. Låt koka ca 2 min. Vispa ner smöret i klickar.
  • Servera Beef Wellington med selleripuré och madeirasås.
Klart!
Tips:

Fyllningen kan förberedas och köttet kan stekas en dag i förväg. Även såsen och purén kan förberedas och värmas på före servering.

Energi:

1216 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 39 g
Fett: 92 g

Ingredienser

Oxfilé
500 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
2 msk
Smördeg
200 g
Ägg
1
Anklevermousse
50 g
Fyllning:
Trattkantareller
150 g
Skogschampinjoner
150 g
Färsk timjan
½ kruka
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Madeira
½ dl
Salt och svartpeppar
Rotselleripuré:
Rotselleri
500 g
50 g
3 dl
Salt och svartpeppar
Madeirasås:
Schalottenlökar
2
Madeira
2½ dl
Vatten
2 dl
Kalvfond
4 msk
Tomatpuré
1 msk
Svartpepparkorn
10
Majsstärkelse
1 msk
100 g