Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

60+ min Huvudrätt
Servera perfekt stekt oxfilé med pepprig sås och krispig potatis. Passar utmärkt till såväl nyår som en lyxigare helgmiddag! Vill du få ytterligare karaktär på såsen? Blanda svartpepparen med rosé- och grönpeppar!
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°.
  • Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 58°, ca 20 min. Låt köttet vila minst 5 min innan det skivas.
Pepparsås:
  • Mortla pepparn grovt. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt pepparn och fräs ytterligare ca 1 min.
  • Tillsätt vinet och buljongen, koka ner till hälften ca 15 min på medelvärme. Häll på den syrad grädden och koka ihop till önskad konsistens, 5-10 min. Smaka av med salt.
Ugnsrostad potatis:
  • Sätt ugnen på 200°
  • Tvätta och dela potatisen, lägg i en ugnssäker form. Smält smöret och ringla över potatisen.
  • Lägg på tomater och timjankvistar. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Salta och peppra.
  • Skiva köttet och servera med ugnsrostad potatis och pepparsås.
Klart!
Energi:

590 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2 msk
Pepparsås:
Svartpepparkorn
1 msk
Gul lök
1
2 msk
Vitt vin
1 dl
Köttbuljong
2 dl
2 dl
Salt
½ tsk
Ugnsrostad potatis:
Potatis
600 g
2 msk
Körsbärstomater
250 g
Färsk timjan
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm