Risotto

Risotto

30 min Huvudrätt
Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto - en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/risotto/

Gör så här

  • Koka upp buljongen och varmhåll under tiden du lagar risotton.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 min. Rör i riset och fräs ytterligare 5 min under omrörning tills det är lite genomskinligt.
  • Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till.
  • Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen.
  • Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och peppar. Servera direkt.
Klart!

Cheddarosten går bra att byta ut mot någon annan lagrad ost, t ex Kvibille Svecia. Rör ev ner svamp eller grönsaker, se nedan. Svamprisotto: Rör i 250 g smörfräst svamp, t ex Karl Johan svamp, portobello eller champinjoner. Sparrisrisotto: Rör ner 200 g lättkokt grön sparris i bitar. Spenatrisotto: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat. Milanese: Rör i ½ paket saffran upplöst i lite buljong.

Energi:

285 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 35 g
Fett: 13 g

Ingredienser

Arborioris
2 dl
Grönsaksbuljong
6 dl
Bananschalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
3 msk
Torrt vitt vin
ev ½ dl
1 dl
Salt och svartpeppar