Exotisk romtopf med vaniljbavaroise och ananaskräm
2 tim
Efterrätt
•
Conrad Tyrsén vann Årets Konditor 2009 med denna spännande efterrätt. Vi har förenklat den något, men på bilden ser du det ursprungliga vinnarbidraget.
Romtopf är en typisk tysk dessert som traditionellt äts runt jultid.
Det är ett sätt att konservera sommarens bär och frukter i socker och stark rom.
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Romtopf:
Vaniljbavaroise:
Ananaskräm:
Mördegskaka med mandel:
Servering:
Serveringsförslag:
Den som vill kan servera en Madeleinekaka tillsammans med desserten.
Ingredienser
Romtopf:
Papaya
|
½ |
---|---|
Honungsmelon
|
½ |
Mango
|
½ |
Ananas
|
½ |
Granatäpple
|
½ |
Vaniljstång
|
1 |
Strösocker
|
2½ dl |
Vatten
|
1 dl |
Citronsaft
|
2 msk |
Mörk rom
|
¾ dl |
Vaniljbavaroise:
Gelatinblad
|
4 |
---|---|
Vaniljstång
|
1 |
2½ dl | |
Strösocker
|
1½ dl |
Äggulor
|
4 |
2½ dl |
Ananaskräm:
Gelatinblad
|
2 |
---|---|
Krossad ananas
|
270 g |
Citronsaft
|
½ dl |
Strösocker
|
1 dl |
Mördegskaka med mandel:
175 g | |
Florsocker
|
1½ dl |
Äggulor
|
3 |
Skållad, skalad och mald mandel
|
1 dl |
Vetemjöl
|
5 dl |
Salt
|
½ tsk |