Fetaostbiffar

Fetaostbiffar

25 min
Buffé Huvudrätt Lunch
Dessa fetaostbiffar är smaksatta med vitlök, timjan, chili flakes och citron. De serveras allra bäst med en krämig tzatziki och härlig klyftpotatis - precis som i Grekland. Underbart gott att servera både till vardag som fest!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fetaostbiffar/

Gör så här

Klyftpotatis:
  • Börja med klyftpotatisen. Sätt ugnen på 225˚ eller 200° varmluft.
  • Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med smör- & rapsolja och salt.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 25 min eller tills potatisen är klar.
Fetaostbiffar:
  • Lägg färsen i en bunke. Tillsätt finriven vitlök, timjan, chili flakes, ägg, citronskal, salt och svartpeppar. Blanda raskt ihop till en smidig smet. Forma till 8 lika stora biffar.
  • Dela vitosten i 8 bitar. Gör ett hål i varje biff och lägg i en bit vitost. Täpp igen färsbiffen.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Stek fetaostbiffarna försiktigt tills de har en innertemperatur på 70°.
Tzatziki:
  • Skölj gurkan och riv på den grova sidan av ett rivjärn.
  • Krama ur all vätska från gurkan. Blanda med yoghurt och finriven vitlök. Smaka av med salt.
  • Smula vitosten och hackad persiljan. Strö vitost och persilja över fetaostbiffarna. Servera med tzatziki, klyftpotatis och krispig grönsallad.
Klart!

Fetaost är gjort på både fårmjölk och getmjölk. Vitost är gjort på komjölk. De ger lite olika karaktär till rätten, men båda passar utmärkt i dessa biffar!

Energi:

674 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 5,1 g
Protein: 44,6 g
Kolhydrater: 41,8 g
Fett: 36,6 g

Ingredienser

Fetaostbiffar:
Blandfärs
500 g
Vitlöksklyfta
1
Finhackad färsk timjan
2 msk
Chili flakes
1 tsk
Ägg
1
Citron, finrivet skal
1
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
150 g
1 msk
Klyftpotatis:
Delikatesspotatis
900 g
1 msk
Salt
1 tsk
Tzatziki:
Gurka
1
2 dl
Vitlöksklyfta
1
Salt
ca 2 krm
Till servering:
150 g
Bladpersilja
Blandad grönsallad