• Artiklar
  • Julbordet – 11 klassiska rätter som måste finnas med
Topplista

Julbordet – 11 klassiska rätter som måste finnas med

Julbordet – 11 klassiska rätter som måste finnas med Julbordsmaten – julens höjdpunkt

Här hittar du en checklista på 11 klassiska rätter, samt recept, som är måsten på julbordet.

1. Julskinka

Annars ingen jul, i alla fall inte för många därute i stugorna. Serveras självklart med en god senap till. Är du riktigt ambitiös kan du koka din julskinka själv.

2. Köttbullar

En självklarhet på julbordet år efter år! Kör på vårt klassiska köttbullsrecept eller en juligare variant du hittar nedan.

3. Sill

Sill hör julen till, och extra roligt är det att lägga in den själv. Nedan hittar du en klassisk inläggning, men testa även lite olika smaksättningar som mangocurry, Svecia, eller dill och pepparrot.

4. Janssons frestelse

Klassikernas klassiker, inte missar du väl att servera en krämig Jansson på julbordet? Du även hotta upp julbordet genom att servera Janssons i miniformat.

Tips! Hur mycket julmat per person?

En enkel regel är ju fler rätter du serverar, desto mindre äter gästerna av varje rätt. Ett recept för fyra personer räcker till ungefär 10-12 bufféportioner.

5. Gravad lax

Ett omtyckt inslag på julbordet är den fräscha gravlaxen, självklart serverad med hovmästarsås. Nedan hittar du en guide i steg-för-steg hur du gravar din egen lax. Krydda med dill och kummin för extra god smak.

6. Revbensspjäll

Nästintill ett måste på julbordet är möra, goda och vällagade revbenspjäll som närapå smälter i munnen.

7. Grönkål

Grönkål är en klassiker på julbordet som både är nyttig och vacker. Ställ fram en välsmakande grönkålspaj, grönkålssallad eller krispiga grönkålschips. Eller hitta din egen favorit här nedan!

8. Risgrynsgröt

Mångas grötfavorit, och till julfrukosten och julbordet är det nästan obligatorisk med en riktigt krämig risgrynsgröt. Vill du göra en lite modernare variant kan du testa en risgrynspudding.

9. Ägghalvor

Ägghalvor är ett populärt inslag på julbordet för många i vårt avlånga land. Lyxa till det, som i receptet nedan, med löjrom och räkor. Eller varför inte duka fram klassiska djävulsägg.

10. Ostbricka

Inget julbord är komplett utan en ostbricka! Välj ostar med härliga julsmaker som en cheddar, vilket passar lika bra på mackan som ett tilltugg. Ädelost gör sig perfekt på pepparkakan efter maten och en vitmögelost med sin milda och krämiga smak ger en fin kontrast. Läs mer om hur du lyckas med ostbrickan här!

11. Tryffel

Tryfflar är ett perfekt avslut på julmiddagen! Här hittar du ett gäng olika goda smaksättningar.

Här hittar du all vår julmat:

Mer jultips