Griljerad julskinka

Griljerad julskinka

60+ min Buffé
Julskinkan blir extra fin om du garnerar den med hela nejlikor. Griljerad julskinka är given på julbordet och är gott på knäckebrödet dagarna efter jul.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125°.
  • Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
  • Lägg skinkan med svålen upp på en lagom stor långpanna eller ugnssäker form. Stick in en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del.
  • Tillaga skinkan på nedersta falsen i ugnen. Ta ut den när termometern visar 70°. Då är skinkan saftigast och godast. Ungefärlig tillagningstid är 1-1.5 timme per kg skinka.
  • Låt den svalna något, klipp sedan upp nätet och tag bort nät och svål samtidigt.
Griljering:
  • Höj temperaturen i ugnen till 200°. Lägg den avsvålade skinkan på ett ugnssäkert fat.
  • Blanda senap, socker och äggula. Pensla blandningen på skinkan. Sikta eller strö lite ströbröd över.
  • Griljera skinkan i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Ös eventuellt med någon matsked skinkspad under tiden så blir paneringen extra spröd.
Klart!
Tips:

Om du vill kan du stick ner några kryddnejlikor i julskinkan före griljering.

Energi:

1935 kcal

Protein: 311 g
Kolhydrater: 42 g
Fett: 57 g

Ingredienser

Julskinka
1½ kg
Senapsgriljering:
Senap
4 msk
Strösocker
1 msk
Äggula
1
Ströbröd