Köttbullsskolan

Godaste köttbullarna – lyckas med våra smarta tips!

Godaste köttbullarna – lyckas med våra smarta tips!

Så här jobbar du med smeten, rullar perfekta köttbullar och stekar dem som ett proffs.

1. Smarta smettips

Dryga ut

skål med belugalinser.jpg

Små svarta belugalinser funkar fint i köttbullssmeten.
Gör köttbullen lite mer flexitariskt genom att byta en ut mellan en tredje- och fjärdedel av färsen mot linser, kokt quinoa eller havregryn som fått svälla i lite mjölk. Havregryn går också att använda i stället för ströbröd.

Blanda lagom

Blanda ihop köttbullssmeten noga så att den blir formbar och smidig. Men varning för att blanda för mycket – då kan köttbullarna bli kompakta. Det är viktigt att ha lite luft kvar i smeten.

Testa smaken

Gör ett smaktest för att kolla kryddningen genom att steka en liten klick färs eller värma den i mikron.

2. Rulla köttbullarna rätt

Stay cool

Ställ in smeten i kylen en stund innan du rullar köttbullarna. Då blir smeten mer lätthanterlig.

Blöt händerna

man som rullar köttbullar.jpg

Fukta handflatorna så går rullandet som en dans.
Blöt handflatorna i kallt vatten eller smörj in dem med lite olja innan du börjar trilla köttbullarna. Då klibbar inte smeten fast på händerna och köttbullarna blir släta och fina.

Stora eller små köttbullar?

råa köttbullar 1440.jpg

Kör svenskt eller amerikanskt när du rulllar köttbullar.
Den klassiska svenska köttbullen är ganska liten, cirka 2 centimeter i diameter. Italienska köttbullar brukar vara ännu mindre. Eller gör som amerikanerna trilla köttbullar stora som pingisbollar. Men då får du inte äta lika många!

Jämnt och fint

Var noga med att göra köttbullarna lika stora. Då är det lättare att steka dem jämnt.

Lätt på handen

kvinna jonglerar köttbulle.jpg

Så här gör proffsen.
Trilla med lätta händer. Om du är för hårdhänt blir köttbullarna kompakta.

Ta fram bakplåtspapper

Lägg ut de färdigrullade köttbullarna på ett fuktat bakplåtspapper så klibbar de inte fast.

Ta en genväg eller två

Spritsa

Har du ont om tid, ta till spritsen. Det blir inte de vackraste köttbullarna men garanterat de snabbaste. Fyll en plast- eller spritspåse med köttbullssmet och spritsa ut köttbullarna.

Platta ut

Eller ännu enklare, platta ut köttfärsen till en 2,5–3 cm hög platta, skär i fyrkanter och nyp till med fingrarna innan du steker dem.

3. Stek köttbullarna i ugn eller stekpanna?

Välj rätt panna

smält smör i gjutjärnspanna.jpg

Vill du steka med stil? Använd gjutjärnspanna.
Traditionalisterna använder en väl instekt gjutjärnspanna som håller värmen bra men kräver extra mycket smör. Med en non stick-panna är det ännu enklare att inte bränna köttbullarna. Men inte riktigt lika stylish.

Steka köttbullar i ugn

Köttbullar i ugn liggande_TIFF.jpg

Mindre os när du steker köttbullarna på en smord plåt i ugnen.
Gör en stor sats köttbullar i ugn: stek dem på plåt i ugn, låt svalna och frys in. Ta sedan fram så många som du behöver ur frysen, stek dem direkt i smör och olja i en stekpanna tills de får fin färg.

Smöra på

iStock-182252075.jpg

Generöst med smör är en av hemligheterna med att lyckas med köttbullarna.
Var inte rädd för att steka i mycket smör. De gör att köttbullarna rullar runt lätt i pannan och får fin yta. Fettet tränger inte in i köttbullen.

Använd skyn

Efter varje gång du stekt en omgång köttbullar vispa ur skyn ur pannan med lite vatten och använd som bas till en god gräddsås. Gör bara detta om det inte är bränt i pannan.

Fler recept!

Köttbullskolan – läs mer