Upptäck
Recept & mat
Produkter
Hållbarhet
Om Arla
Arla
Recept & mat
Gravad lax – steg för steg
Gravad lax – steg för steg
60+ min
Buffé
Huvudrätt
Förrätt
•
Kommentarer
Det är enkelt att göra gravad lax själv! Vi gravar laxen genom att lägga den i en blandning av salt och socker i några dagar. Servera med ditt favorittillbehör.
Andra liknande recept
55 min
Laxpudding
(97)
Budget
Gravad laxpasta
(602)
15 min
Gravlaxsås
(36)
20 min
Inkokt lax med svensk Caesarsås
(90)
1 tim
Potatiskalas
(12)
Fler recept
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Putsa bort alla ben från laxen men låt skinnet vara kvar. Dela laxen i två lika stora bitar.
Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat.
Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
Skrapa bort dill och kryddor från den gravade laxen och skär den i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.
Klart!
Ingredienser
Färsk laxfilé med skinn, mittbiten
1 kg
Strösocker
1 dl
Salt
½ dl
Grovkrossad vitpeppar
1 msk
Grovhackad färsk dill
½ dl
Andra liknande recept
55 min
Laxpudding
(97)
Budget
Gravad laxpasta
(602)
15 min
Gravlaxsås
(36)
20 min
Inkokt lax med svensk Caesarsås
(90)
1 tim
Potatiskalas
(12)
Budget
1 tim
Janssons frestelse med lax
(68)
30 min
Halstrad gravlax med ärtpuré
(55)
1 tim
Gravlaxtartar
(30)
60+ min
Laxrullar
(56)
20 min
Gubbröra med lax
(42)
Fler recept
Arlakadabra – pyssel och kul
Arla Mat – receptapp
Nyhetsbrev
Arlas webbshop
Konsumentforum