Gravad lax

Gravad lax

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(196 st)

Det är enkelt att göra gravad lax! Numera gravar vi laxen genom att lägga den i en blandning av salt och socker i några dagar.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 10 port

  • 1 kg färsk lax mittbiten
  • ½ dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • ½ dl grovhackad färsk dill

Gör så här

Gör så här

  1. Frys laxen minst 2 dygn innan den gravas.
  2. Filea laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
  3. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
  4. Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag