Janssons frestelse fritters

Janssons frestelse fritters

1 tim Buffé Förrätt
Små, fina, frasiga bollar fyllda med Janssons blir perfekt drinktilltugg eller välkomnande snacks vid bordet när gästerna kommer. Serverade på en bädd av gräddfil och finskuren lök. Vackert och gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Finhacka ansjovisen, och spara spadet. Skala och finhacka löken.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ner vispgrädde och ansjovisspad. Värm under omrörning. Ta från värmen och rör ner osten. Ställ kallt.
  • Skala och grovriv potatisen ner i en bunke. Pressa bort vätskan. Blanda potatis, anjovis, lök och ostsås. Forma 18 bollar av smeten. Ställ in i frysen ca 30 min.
Fritering och servering:
  • Häll mjöl i en djup tallrik, vispa upp ägget i en annan tallrik och häll ströbröd i en tredje tallrik.
  • Värm oljan till 150° och fritera bollarna tills de är gyllene och färdigtillagade. Låt rinna av på papper och salta.
  • Klicka ut gräddfil på små tallrikar. Strö över fint skuren gräslök och citronskal. Lägg på de nyfriterade bollarna och garnera med dill. Servera direkt.
Klart!

Ingredienser

Ansjovisfilé à 125 g
1 burk
Gul lök
1
25 g
Vetemjöl
2 msk
1 dl
50 g
Fast potatis
200 g
Panering och fritering:
Vetemjöl
1 dl
Ägg
2
Ströbröd
1½ dl
Olja
1 liter
Till servering:
3 dl
Färsk gräslök
Citronskal
Färsk dill