• Artiklar
  • Lyckas med ostbrickan – ostarna, tillbehören och recepten
Matinspiration

Lyckas med ostbrickan – ostarna, tillbehören och recepten

Lyckas med ostbrickan – ostarna, tillbehören och recepten

Bli mästare på att fixa i ordning en riktigt lyxig ostbricka som hela sällskapet kommer att älska. Perfekt till såväl mingel och buffé som häng i soffan en fredagkväll. Här ger vi våra bästa tips på tillbehör, ostsorter och upplägg.

Vilka ostar kan man ha på ostbrickan?

Vilka du vill! Hitta en blandning med olika sorter som du verkligen tycker om. Försök att få till en bra blandning med både hårda och mjuka ostar, och milda och mer smakrika varianter.

Vill du imponera lite extra kan du göra i ordning några hemgjorda färskostar, eller fina små ädelostbollar.

Matigare med bröd och kex

Med olika typer av bröd och kex blir brickan lite matigare och framhäver dessutom osternas smaker. Ställ fram några skivor mjukt surdegsbrög, spröda kex och lite knäckebröd att lägga osten på. Är du sugen på att baka själv har vi några recept du kan testa:

Hemgjord marmelad eller kompott

Det går ju snabbast att köpa färdig marmelad i butik, men inget är så gott som hemgjord marmelad, eller kompott, till ostbrickan. Den söta smaken passar riktigt bra till smakrika ostar som till exempel lagrad cheddar eller ädelost. Fikonmarmelad är en riktig klassiker, men testa även björnbärskompott, apelsinmarmelad eller lingonchutney.

Frukt och grönt piffar brickan

Komplettera ostbrickan med lite frukt eller bär, det ger även en liten färgklick till brickan. Vindruvor är ett givet tillbehör, men även färska fikon, torkade dadlar eller päron passar utmärkt till många ostar. Våga också ta in lite grönsaker, som gurkstavar, endiver eller selleristjälkar.

Fler tillbehör till ostbrickan

Hur gör man ostbrickan snygg?

Variation är ledordet här. Lägg fram några ostar i hela bitar med kniv, och några ostar kan du skära upp i mindre bitar och äta med tandpetare. Blanda frukt och grönt, hårt och mjukt bröd och olika marmelader så har du en bra grund till en snygg ostbricka. Brickan får gärna också se välfylld ut, så fyll ut eventuella tomrum genom att använda olika små skålar, tygservetter eller till och med fina örter.