I år är tomten riktigt snäll. Han bjuder på sina bästa tips för att fixa julbordet för både skinkälskare och veggisar. På smidigaste sätt.
1. Börja tidigt
Låt startskottet gå tidigt. Och bygg i god tid upp ett lager med köttbullar, vegetarisk Jansson, småkakor som hallongrottor med kanel i frysen.
2. Låt alla bidra
Knytkalas är bästa sättet att minska på julstressen – även när man inte är så många. Låt eventuella gäster ta med sitt eget julbordsmåste.
Eller gör en liten internknytis, och låt alla i familjen laga var sin rätt. Det är win win på många sätt, mindre jobb och mysigt julpyssel för alla. Här finns receptet på hallongrottor med citronglasyr.
3. Låt alla få en önskerätt
Låt alla som ska äta julbord önska sig var sin favoriträtt. Dissa varken köttisarnas dopp i grytan eller vegoätarens rostade morotshummus.
Jultraditionerna förändras med tiden. Var öppen för att plocka in nya rätter på julbordet.
4. Ta genvägar
Allt måste inte vara hemlagat. Ris à la Malta görs enkelt med gröt på tub, vispad grädde, lite vanilj- och -florsocker, apelsinskivor eller sylt.
Pimpa färdigskivad rökt eller gravad lax och med strimlat apelsin- eller citrusskal, några stänk olivolja och lite krossad rosépeppar.
Falsk anklevermousse görs på vanlig leverpastej upphottad med kvarg och portvin.
5. Välj ekoreko korv och skinka
Köp mindre kött men med högre kvalitet: ekofärs, ekoskinka och prinskorvar med hög kötthalt. Testa riktigt fina prinskorvar med ingefärspäron och dipp!
6. Servera sallad
Även köttätarna vill äta grönt. Ha minst en matig vintersallad som rödkålssallad med äpple som grön bas på julbordet.
7. Glöm inte grönkålen
Grönkål är så himla gott. Smaka på grönkålschips med apelsindipp eller krutonger med friterad grönkål och löjrom till glöggen. Och låt också en matig grönkålsfrittata landa på julbordet.
8. Våga vegosill
Byt ut sillen i dina favoritinläggningar mot svamp eller aubergine. Konsistensen blir förbluffande lik riktig sill och smaken på lagen eller såsen är ju densamma.
Gör vegetarisk sill i yoghurtsås eller vegetarisk sill i krämig ört- och citronsås.
9. Minimera maximalt
Julbordet behöver inte vara gigantiskt, särskilt inte när vi inte ska vara så många till bords.
Gör färre rätter men satsa på smakerna. Om du bara ska servera en laxrätt gör den goda laxtårtan med löjrom.
Mer julinspiration!
Kolla in Jul med Arla. Här hittar du massor av inspiration, tips och recept för en godare jul!