• Artiklar
  • Janssons frestelse – 7 tips för att lyckas med Jansson i jul
Julmat

Janssons frestelse – 7 tips för att lyckas med Jansson i jul

Janssons frestelse – 7 tips för att lyckas med Jansson i jul Så lagar du den godaste Jansson.

En klassisk Janssons frestelse är ett måste på julbordet för många. Här delar vi med oss av våra bästa knep som enkelt tar den älskade julrätten till nästa nivå!

1. Förbered innan julafton

Själva julafton är ofta full av aktiviteter och maträtter som ska fixas. Spara tid och förbered din Janssons frestelse redan dagen innan. Värm sedan upp den med lite smör när det blir dags för julmaten. Att låta den stå innan gör den bara godare!

2. Hel eller strimlad anjovis?

Kanske har du redan ett sätt du föredrar, men enligt vissa kan strimlad anjovis vara ett bra sätt att få en mer balanserad och jämn smak.

3. Stek löken i smör

Innan du lägger in löken i formen tillsammans med potatisen, stek med en klick smör tills den blir genomskinlig och mjuk. Då får du en rund och fin smak!

4. Anjovisspad för sälta

Använd gärna allt anjovisspad och blanda ut det med grädden för en salt och god smak. Smaka sedan av om du behöver addera extra salt då potatisen kräver en hel del salt.

Vart kommer namnet ifrån?

Åsikterna går isär när det kommer till vart namnet Janssons frestelse kommer ifrån. Enligt vissa källor är den döpt efter operasångaren Pelle Janzon, som under slutet av 1800-talet var känd för sin anjovisgratäng han ofta bjöd sina gäster på.

En annan förklaring är att den är döpt efter en film som gick på bio 1928, med samma namn. Vilket tror du stämmer?

5. Välj fast potatis

Använd gärna fast potatis i din Janssons frestelse, så får du fina potatisbitar som håller ihop bättre.

6. Skär potatisen i jämna bitar

Genom att vara noga när du strimlar potatisen, får du en jämn tillagning.

7. Avsluta med smör

Innan du gräddar, hyvla över smör på toppen för en extra krispig och saftig yta. Använd kallt smör så blir det enkelt att hyvla!

Upptäck alla versioner av Janssons frestelse

Behöver du mer inspiration till jul?