Ugnsrostad gös med kantareller och sidfläsk

Ugnsrostad gös med kantareller och sidfläsk

50 min Huvudrätt
De tidiga kantarellerna är så fina i smaken. Para ihop dem med nyfångad gös, knaperstekt fläsk och några klickar smetana. Receptet är skapat av Klas Lindberg, Årets Kock 2012.
Klas  Lindberg
Klas Lindberg Årets kock 2012
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skär 3 djupa snitt på varje sida av fisken. Salta och peppra på insidan av fisken.
  • Dela citronen i 4 klyftor. Fyll fisken med citron och dill. Lägg fisken i en ugnssäker form. Smält smör och ringla över.
  • Tillaga fisken i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 100° och tillaga ytterligare ca 15 min till en innertemperatur på 48-50°.
  • Koka lökarna hela med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Låt svalna och skala dem.
  • Tärna fläsket och stek knaprigt i en varm stekpanna. Lyft ur fläsket och ställ åt sidan.
  • Stek kantarellerna i samma stekpanna. Lägg ner löken, potatisen och fläsket, tills allt är varmt.
  • Avsluta med smetana, salt, peppar och dill. Servera tillsammans med fisken.
Klart!
Tips:

Om du inte får tag i gös, kan du använda abborre eller röding istället.

Energi:

665 kcal

Protein: 50 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Hel gös ca 1,5 kg
1
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Citron
1
Plockad färsk dill
1 dl
25 g
Kantarellpanna:
Små gula lökar
16
Rökt sidfläsk
200 g
Rensade kantareller
500 g
Kokta färskpotatisar
16
1 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Hackad färsk dill
1 dl