Har du lyckats samla på dig en stor skatt med skogens guld? Grattis! Då är det äntligen dags att njuta av din skörd. Om du inte hinner äta upp alla goda kantareller på en gång är det bäst att förvälla dem. Här berättar vi hur du gör.
Äntligen är det kantarellsäsong och dags att njuta av alla goda recept med kantareller. För att bunkra upp med kantareller i frysen och kunna njuta av dem hela året bör du först förvälla dem så att de behåller den goda smaken.
Att förvälla kantarellerna innebär att man kokar bort en del av vätskan. Då kan du frysa in dem riktigt länge, till nästa gång kantarellsuget faller in.
Så förväller du kantareller
1. Rengör kantarellerna
Börja med att rensa kantarellerna så att de är rena från jordrester och annat smuts. Undvik att skölja dem i vatten, använd istället en mjuk borste och borsta försiktigt bort smutsen.
2. In i kastrullen
Lägg svampen i en kastrull med 1/2 tsk salt per liter kantareller och sätt på en låg temperatur på spisen. Vätskan kommer då börja släppa från kantarellerna och de kan fortsätta koka på låg värme tills vätskan försvunnit. Skulle svampen vara torr kan du tillsätta lite vatten.
3. Frys in svampen
Låt svalna och lägg dina förvällda kantareller i lagom stora portionsförpackningar och frys in. Nu kan du njuta av kantarellpasta, kantarellpaj och kantarelltoast resten av året.