Hjortstek med svartkål, kantareller och selleripuré

Hjortstek med svartkål, kantareller och selleripuré

1 tim Huvudrätt
Len selleripuré som får fin syra av crème fraiche och citron, perfekt till den lite söta såsen och den vilda smaken från hjortfilén.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/hjortstek-med-svartkal-kantareller-och-selleripure/

Gör så här

Syrad rödlök:
  • Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
  • Blanda rödlöken med vinäger och socker. Låt dra minst 1 tim.
Hjortstek:
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet i smör runt om.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min tills köttet har en innertemperatur på ca 55°.
  • Låt köttet vila innan det skärs upp.
Selleripuré:
  • Skala och tärna rotsellerin i ca 1 cm stora tärningar. Koka sellerin i lättsaltat vatten ca 15 min.
  • Häll av och mixa rotsellerin till en slät puré med crème fraiche, rivet skal och saft av citron, salt och peppar.
Svartkål och kantareller:
  • Plocka svartkålen i mindre bitar och strimla grovt. Rensa kantarellerna.
  • Bryn svartkål och kantareller i smör.
  • Tillsätt rivet skal och saft av citron samt salt och peppar.
Fikonsås:
  • Blanda fikonmarmelad, senap, vinäger, olja, salt och peppar.
  • Skiva köttet i tunna skivor.
  • Stek brödskivorna i smör.
  • Fördela alla ingredienser på bröden.
Klart!
Energi:

540 kcal

Protein: 29 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Hjortstek
600 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
2 msk
Syrad rödlök:
Rödlök
1
Rödvinsvinäger
1 msk
Strösocker
1 msk
Selleripuré:
Rotselleri
500 g
1 dl
Citron
rivet skal och saft av ½
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Svartkål och kantareller:
Svartkål
200 g
Kantareller
200 g
2 msk
Citron
rivet skal och saft av ½
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Fikonsås:
Fikonmarmelad
½ dl
Sherry vinäger
2 msk
Skånsk senap
1 msk
Olivolja
1 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Levainbröd bröd
4 skivor
2 msk