Älggryta med kantareller

Älggryta med kantareller

60+ min Huvudrätt
Älggryta med kantareller är en rätt som hör hösten till. Vi smaksätter denna gräddiga älggryta med enbär, ädelost och lingon. Servera gärna den smakrika älggrytan med pressad potatis.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/alggryta-med-kantareller/

Gör så här

  • Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Skala och klyfta löken.
  • Bryn köttet i smör i en stor gryta. Salta och peppra under stekningen. Låt löken bryna med mot slutet. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
  • Tillsätt buljong och enbär. Låt sjuda på svag värme med lock ca 2 tim, eller tills köttet är mört.
  • Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den gärna till servering.
  • Skala och skär morot och rotselleri i bitar. Rör ner i grytan. Tillsätt grädde och koka ytterligare 30 min. Rör ner smulad ädelosten i grytan. Smaka av med ev mer salt och peppar
  • Ansa och stek svampen i smör. Hacka persiljan. Strö svamp, lingon och persilja över älggrytan. Servera med pressad potatis.
Klart!
Energi:

720 kcal

Protein: 47 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 41 g

Ingredienser

Benfritt älgkött
ca 1 kg
Bananschalottenlökar
3
2 msk
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
Vetemjöl
2 msk
Oxbuljong
5 dl
Stötta enbär
6
Morot
250 g
Rotselleri
50 g
3 dl
140 g
Till servering:
Potatis
900 g
Kantareller
300 g
2 msk
Färsk persilja
1 kruka
Lingon
½ dl