En stor del av veckans middagar går att förbereda redan under helgen. Här ger vi våra bästa tips för en friktionsfri matvardag.
1. Riv
Riv morötter och hyvla vitkål, både håller sig bra i kylen flera dagar portionsförpackade i zip- eller vanliga plastpåsar.
2. Hacka grönsaker och lök i förväg
Skär morötter i stavar eller rundlar samt gör i ordning blomkålsbuketter och förvara i kallt vatten i kylen.
3. Förvara mat smart
- Alla sorters lök, även purjo- och vitlök, går att göra i ordning i förväg och förvara i plastpåse eller burk antingen några dagar i kylen eller i frysen om du ska ha dem till matlagning.
- Skala potatis och förvara hel eller skuren i bitar i kallt vatten i kylen.
- Riven ost kan förvaras i plastpåse i frysen.
4. Dela upp maten och frys in
- Dela upp ett storpack köttfärs, forma till biffar färdiga och frys in. Plocka sedan fram så många du behöver och stek på.
5. Laga dubbelt upp
- Laga dubbel sats köttfärssås och använd som bas till tacopaj, piroger eller pizza.
- Gör en grundvinaigrette på olja, vinäger, salt och peppar. Häll upp på flaska och alternera smaksättningarna, till exempel vitlök, örter, chili eller honung.
- Tzatzsiki, den perfekta blandningen av yoghurt, gurka och vitlök piffar upp de flesta vardagsrätter som färsbiffar eller kyckling.
- Gör en dubbel sats pannkakssmet som räcker både till middag och mellis eller till pannkaka ena dagen och fattiga riddare nästa dag.
- Mixa ihop en smoothie med yoghurt, bär och kanske banan, häll upp smoothien på kanna och rör om vid servering. Den håller sig bra upp till tre dagar.
Fler rätter som är enkla att förbereda
Potatisgratäng
Förbered potatisgratängen genom i att förväg skala och skiva potatisen som du sedan förvarar i kallt vatten i kylen.
Lasagne
Snabba på lasagnen genom att göra i ordning köttfärssåsen på förhand. Gör du en extra stor sats kan du även använda den till spaghetti en annan dag.
Frukost
Spara tid på morgonen genom att förbereda frukosten dagen innan. Gör overnight oats, förbered en våffelsmet, baka nattjästa frallor eller gör plättar med KESO® cottage cheese som du enkelt värmer på på morgonen.
Efterrätt
Många desserter är superenkla att förbereda dagen innan. Bara att duka fram!
Risotto
Förbered risotton dagen innan genom att ta bort den från värmen innan den är klar, och häll på lite extra buljong och puttra klart innan servering.