• Artiklar
  • Basvaror att ha hemma – 5 smarta tips för kyl och skafferi
Laga mat snabbt

Basvaror att ha hemma – 5 smarta tips för kyl och skafferi

Basvaror att ha hemma – 5 smarta tips för kyl och skafferi "Hm, vad ska jag laga till middag?"

Våra bästa tips för hur du skapar ett bra basförråd i skafferi och kylskåp. Då känns det roligare och mer inspirerande att sätta igång i köket.

1. Bunkra upp

Ha så många råvaror hemma att du med dem skulle kunna laga fem olika rätter. Finns det lite olika möjligheter kommer kreativiteten att flöda. Se det lite som att du skapar din egen matkasse.

man som handlat mat.jpg

Jihaa, då var shoppingen avklarad!

Så här kan skafferiet se ut:

Kött & kyckling

Köttfärs, grytbitar av nötkött, falukorv, hel kyckling, kycklingfilé och andra kycklingdelar, kassler, djupfryst fisk, ägg

Konserver

Tomater, bönor, linser, fiskkonserver som tonfisk, makrill och sill

Grönsaker & rotfrukter

Lök, potatis, morötter, olika sorters kål, kålrot, palsternacka, djupfrysta grönsaker som gröna bönor, broccoli, spenat och ärter

Mejeri

Mjölk, grädde/matlagningsgrädde, crème fraiche, turkisk eller grekisk yoghurt, hårdost, färskost och cottage cheese. För snabba middagsimprovisationer kan det vara bra att ha hemma mejeriprodukter med lång hållbarhet.

Baljväxter

Torkade bönor, kikärter och linser

Ris & pasta

Olika sorters ris och pasta, matvete, mathavre, bulgur, couscous, quinoa

2. Kombinera mera

Tänk att varje rätt ska vara en kombination av protein, kolhydrater och grönsaker. Till exempel lax, ris och broccoli eller kyckling, potatis och grönsallad.

Kycklingfilé med dijonsenap och gräslök_TIFF.jpg

Kycklingfilé, med en god sås, ris och grönsallad - alla ingredienser finns i dina välfylld förråd.

Recepttips!

Här hittar du receptet på vår supergoda kycklingfilé med dijonsenap och gräslök!

3. Ladda med lök

Ha alltid lök och vitlök hemma. De är basen i många goda maträtter.

Lokpaj_liggande_TIF.jpg

I den har goda pajen spelar definitivt löken en huvudroll.

Recepttips!

Ha färdig smördeg hemma så kan du alltid sno ihop en paj. Här är det superenkla receptet på vår goda lökpaj med sardeller.

4. Satsa på såsbaser

Handla hem olika såsbaser i form av majonnäs, crème fraiche, matlagningsgrädde, matlagningsyoghurt, turkisk yoghurt eller smetana.

Vitlökssås_TIFF.jpg

Vitlökssås på turkisk yoghurt är en riktigt allroundsås.

Recepttips!

Här är ett superenkelt recept på vitlöksås.

5. Shoppa smaksättare

Bygg upp ett varierat lager med smaksättare: buljong, fransk senap, chilisås, soja, honung, citronjuice, sweet chili, mangochutney, currypasta och torra kryddor.

Laxpasta med lime_TIF.jpg

Lime möter en liten gnutta honung i den här pastan.

Recepttips!

Här är receptet på laxpasta med lime.

Tips!

Ta hjälp av vår Töm din kyl-tjänst. Där matar du in de ingredienser du har hemma och får receptförslag.

Laga mat snabbt – läs fler artiklar