Köttfärsgratäng

Köttfärsgratäng

60+ min Huvudrätt
En mild och barnvänlig variant på den grekiska maträtten moussaka fast utan aubergine. Gratängen är enkel att laga och medan den gräddas klart i ugnen kan du göra något trevligt, som att läsa en bok eller baka en kaka.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt färs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
  • Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
  • Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med en sallad.
Klart!
Energi:

785 kcal

Protein: 47 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 52 g

Ingredienser

Nötfärs
500 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Tomatpuré
3 msk
Torkad oregano
1 msk
100 g
Salt
1 tsk
Malen svartpeppar
2 krm
Potatis, gärna fast
800 g
150 g
2 dl