• Artiklar
  • Spara på elen med energisnål mat – 25 recept med god energi
Matinspiration

Spara på elen med energisnål mat – 25 recept med god energi

Spara på elen med energisnål mat – 25 recept med god energi

Går det att laga god mat utan att använda el? Det gör det definitivt. Det är också ett utmärkt sätt att utmana köp- och konsumtionsmönster i köket och på tallriken. För den som vill dra ned på energiförbrukningen kommer här vår lista på smarriga recept med elräkningen i tanken – där du varken behöver spis, mikro eller mixer.

Frukost

frukost-1440x750

Dagens första mål är ofta relativt elfritt – med yoghurt, smörgås, fil, frukt och müsli. Brukar du istället starta med gröt tipsar vi om att testa overnight oats – som går att variera precis som du vill.

Lunch & middag

fetaostsallad-1440x750

Wraps och sallad är två utmärkta favoriter att servera – helt utan el. Det går också utmärkta att variera med det som finns hemma. Ett kryphål kan också vara att köpa färdiggrillad kyckling, gravad lax eller annat kallskuret för att variera ytterligare.

Tips – så sparar du el i köket

  • Koka upp vatten med lock och salta gärna pastavattnet efter det kokat upp. Använd allra helst vattenkokare.
  • Använd dig av eftervärmen på keramiska- och gjutjärnsplattor. En platta som håller värme behöver inte vara på tills maten är klar. Detsamma gäller värmen i ugnen!
  • Kolla att din kyl och frys har rätt temperatur. Extra köldgrader kostar extra el – och kan dessutom förstöra viss mat. Riktlinjer för kyl är +4° och frys -18°.
  • Gör storkok och värm portioner i mikron – istället för att laga nytt varje dag.
  • Matcha kastrull och platta. Se till att stekpannor och kastruller täcker hela plattan, annars går värmen rakt ut i rummet.
  • Tina i kylen. Tänk framåt och ta ut maten ur frysen i god tid så att du kan låta den tina långsamt i kylen. De frysta livsmedlen hjälper till att sänka temperaturen i kylskåpet, vilket skapar energi!

Mellanmål

tonfiskrora-1440x750

En snabb, elfri energiboost till mellis är aldrig fel – och utbudet är ganska bjussigt. Hela vägen från sallader till grönsaker med dipp, tacos och smörgåsar.

Dessert

dessert-1440x750

När sötsuget gör sig påmint finns det massor av goda efterrätter att njuta av utan att sätta igång spisen!

Stormkök

pytt-1440x750

Fortfarande sugen på något varmt? Ta med dig stormköket ut på en tur! Soppor som går att förbereda hemma är enkla att värma på, eller varför inte hacka upp resterna från veckan och fräsa på i en pytt?

Ett tips är också att koka upp vatten, stänga av brännaren och värma pasta. Vattnet måste inte koka för att pastan ska tillagas. När den mjuknat är det bara att hälla av vattnet och toppa med dina favoriter!

På grillen

grillad-lax-1440x750

Korv och hamburgare i all ära, men grillen går att använda till väldigt mycket mer än så. Har du en stekhäll kan köket helt flyttas ut. Allt går att tillaga på stekhällen, som kan användas på samma sätt som en stekpanna/gryta!

Mer läsning