Receptsamling

Rotselleri

Rotselleri är inte bara roten till selleri – den passar också utmärkt i matlagning. Och som av en händelse har vi samlat recept med nämnda rotfrukt här!

Läs mer

Smak

I sitt råa tillstånd har selleri en skarp och bitter smak, medan den är sötare och smakar umami när den kokas, bakas eller steks.

Tillagning och servering

En rotselleri måste skalas innan tillagning då skalet inte smakar särskilt gott. Inuti är köttet helt vitt, men det blir snabbt brunt om det finns fri tillgång till syre. Därför bör skuren rotselleri helst blancheras i några minuter, eller tillsättas syra i form av citronsaft eller vinäger, för att förhindra att ytan blir brun.

Rotselleri är ett utsökt tillbehör till kött- och fiskrätter – och den kan till exempel ugnsbakas tillsammans med andra rotfrukter eller kokas och mosas i rotfruktspuré. Riven rotselleri kan vara huvudingrediensen i en vegetarisk paté eller gratäng.

Selleri passar även till soppor, både som garnering, till exempel i en klassisk kött- eller kycklingsoppa eller i en mosad grönsakssoppa. Råriven rotselleri kan användas som råkost – gärna blandad med äpple.

I säsong

Rotselleri är i säsong från september till februari.

Shepherd’s Pie
1 tim 10 min
Shepherd’s Pie
(147)
Relaterade kategorier
Waldorfsallad
30 min
Waldorfsallad
(8)
Beef Wellington
2 tim
Beef Wellington
(54)
Moules frites
20 min
Moules frites
(27)
Fläskkarré i ugn
Nytt
1 tim 30 min
Fläskkarré i ugn
(9)
Shawarma
50 min
Shawarma
(8)
Rotfrukter i ugn
45 min
Rotfrukter i ugn
(11)
Skaldjursgryta
1 tim
Skaldjursgryta
(49)