Skaldjursgryta

Skaldjursgryta

1 tim Huvudrätt
En gryta à la Årets Kock. Nu kan du laga den hemma - smakrik och med imponerande doft!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/skaldjursgryta/

Gör så här

  • Tvätta och borsta musslorna noga. Ta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem.
  • Koka upp vin och salt i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min tills de öppnar sig. Släng de som inte öppnar sig.
  • Ta upp musslorna och spara spadet.
  • Ansa fänkål och skala rotfrukterna. Skär dem i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs fänkål, rotfrukter och lök i smör 2–3 min. Tillsätt cayennepeppar.
  • Slå på musselspad, fond och vatten. Koka under lock ca 10 min. Tillsätt grädden och koka upp.
  • Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Stäng av värmen och lägg på locket. Låt stå ca 5 min.
  • Skala räkorna. Tillsätt musslor och räkor.
  • Hacka persiljan och strö över den och flingsalt vid servering.
Klart!
Energi:

465 kcal

Protein: 31 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Blåmusslor
1 kg
Torrt vitt vin
4 dl
Salt
½ tsk
Flingsalt
Fänkål
250 g
Morot
200 g
Potatis
200 g
Rotselleri
100 g
Schalottenlökar
3
Vitlöksklyftor
3
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Skaldjursfond
2 msk
Vatten
4 dl
2 dl
Koljafilé
200 g
Räkor med skal
500 g
Bladpersilja
½ kruka
Flingsalt