Fransyska i ugn med pressad potatis och gräddsås

Fransyska i ugn med pressad potatis och gräddsås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(0 st)

60+ min

Klassisk ugnsstek med sås där pressad eller kokt potatis passar som tillbehör. Köttet kan dessutom kryddas upp lite extra med torkad timjan om man vill.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Ingredienser

Antal portioner

  • 1½ kg mjölig potatis
  • 250 g broccolibuketter
  • 250 g sockerärter
  • vinbärsgelé

Sås:

  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl Arla® vispgrädde Färsk vispgrädde 40%
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk vinbärsgelé
  • salt och svartpeppar

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Gör så här

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Bind upp köttet med steksnöre om det inte är nätat. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i en stekgryta.
  3. Skala lök, morot och rotselleri. Skär i bitar och lägg ner i gryta. Häll på vattnet och lägg på ett lock. Tillaga i nedre delen av ugnen 1-1½ tim tills innertemperaturen är 60-70°.
  4. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den genom en purépress. Koka grönsakerna knappt mjuka i lättsaltat vatten.

Sås:

  1. Ta upp steken ur grytan och låt vila övertäck minst 20 min.
  2. Sila sedan ner skyn i en kastrull. Späd med vatten till ca 5 dl. Tillsätt vispgrädde, kalvfond, soja, timjan och gelé. Koka upp.
  3. Vispa ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen. Sjud 4-5 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär steken i skivor och servera med sås, pressad potatis, grönsaker och gelé.

Tips:

Köttet kan smaksättas med t ex krossade enbär, timjan eller andra torkade eller färska örter.

Näringsvärden, per port inkl tillbehör

  • Energi: 550 kcal
  • Protein: 42 g
  • Kolhydrater: 47 g
  • Fett: 19 g

Skriv ut

Andra goda förslag