Räksoppa

Räksoppa

Huvudrätt Förrätt
En krämig och smakrik räksoppa är alltid lika festligt att bjuda på! Väldigt mycket av räksmaken sitter i räkskalen, vi kokar därför en buljong på rostade räkskal och rotfrukter. Sedan silas buljongen av och smaksätts med cayennepeppar, vitt vin och vispgrädde. Toppa gärna din räksoppa med olika sorters färska örter.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Värm ugnen till 225°.
  • Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna kallt till servering.
  • Skala och skär rotsellerin i bitar. Grovhacka fänkålen. Lägg räkskal, rotselleri och fänkål på en plåt. Blanda med tomatpurén. Rosta högt upp i ugnen ca 10 min.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smöret i en rymlig kastrull. Häll på vin, vatten och smulad buljong. Blanda ner rostade räkskal och rotfrukter. Låt sjuda ca 15 min.
  • Sila ner soppan i en ren kastrull. Tillsätt grädde och cayennepeppar. Låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa den varma räksoppan med färska räkor, dill och krasse.
Klart!
Energi:

357 kcal

Protein: 17 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Räkor med skal
600 g
Rotselleri
250 g
Fänkål
1
Tomatpuré
2 msk
Schalottenlök
1
Vitlöksklyftor
3
2 msk
Torrt vitt vin
2 dl
Vatten
6 dl
Buljong
2 tärningar
2½ dl
Cayennepeppar
2 krm
Salt och svartpeppar
Till servering:
Färsk dill
Vattenkrasse eller smörgåskrasse