Shawarma

Shawarma

50 min
Shawarma är en rätt med ursprung i mellanöstern som oftast lagas med lammkött. Här är en variant med hjortstek och den traditionella, aromatiska kryddblandningen.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/shawarma/

Gör så här

Hjortstek:
  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Mixa eller mortla kryddorna fint.
  • Skär hjortsteken i längder, ca 6 cm breda. Rulla köttet i kryddorna och stek i smör.
  • Baka i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 52-54° Låt köttet vila minst 10 min och skiva tunt vid servering.
Pickles:
  • Skala och strimla grönsakerna och rödlöken.
  • Koka upp ättika med socker, vatten och skivad chili.
  • Lägg grönsakerna i lagen och låt svalna.
Pepparrotskräm:
  • Vispa smetanan fluffig. Riv i pepparroten.
  • Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
Vid servering:
  • Plocka och skölj salladen.
  • Toppa pitabröden med sallad, skivad hjortstek, pickles och pepparrotskräm.
  • Garnera med bladpersilja.
Klart!

Ingredienser

Hjortstek:
Hjortstek
1 kg
25 g
Kryddmix:
Rosépeppar
1 tsk
Svartpepparkorn
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Enbär
2 tsk
Hel kummin
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Salt
1 msk
Harissa
1 msk
Pickles:
Morot
1
Rotselleri ca 1/4
75 g
Palsternacka
1
Rödlök
1
Ättiksprit 12%
1 dl
Strösocker
1½ dl
Vatten
2 dl
Röd chili
1
Pepparrotskräm:
2 dl
Färsk pepparrot
50 g
Salt
Svartpeppar
Till servering:
Gemsallad
2
Stora tunna pitabröd
4
Bladpersilja