Shawarma

50 min
Shawarma

Shawarma är en rätt med ursprung i mellanöstern som oftast lagas med lammkött. Här är en variant med hjortstek och den traditionella, aromatiska kryddblandningen.

Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

Hjortstek:

Hjortstek
1 kg
25 g

Kryddmix:

Rosépeppar
1 tsk
Svartpepparkorn
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Enbär
2 tsk
Hel kummin
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Salt
1 msk
Harissa
1 msk

Pickles:

Morot
1
Rotselleri ca 1/4
75 g
Palsternacka
1
Rödlök
1
Ättiksprit 12%
1 dl
Strösocker
1½ dl
Vatten
2 dl
Röd chili
1

Pepparrotskräm:

2 dl
Färsk pepparrot
50 g
Salt
Svartpeppar

Till servering:

Gemsallad
2
Stora tunna pitabröd
4
Bladpersilja

Gör så här

Hjortstek:

  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Mixa eller mortla kryddorna fint.
  • Skär hjortsteken i längder, ca 6 cm breda. Rulla köttet i kryddorna och stek i smör.
  • Baka i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 52-54° Låt köttet vila minst 10 min och skiva tunt vid servering.

Pickles:

  • Skala och strimla grönsakerna och rödlöken.
  • Koka upp ättika med socker, vatten och skivad chili.
  • Lägg grönsakerna i lagen och låt svalna.

Pepparrotskräm:

  • Vispa smetanan fluffig. Riv i pepparroten.
  • Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Vid servering:

  • Plocka och skölj salladen.
  • Toppa pitabröden med sallad, skivad hjortstek, pickles och pepparrotskräm.
  • Garnera med bladpersilja.
Klart!
https://www.arla.se/recept/shawarma/