Shepherd’s Pie

Shepherd’s Pie

1 tim 10 min
Huvudrätt
Går att frysa
Shepherd’s Pie är en härlig klassisk rätt från England. Den mustiga köttfärssåsen smaksätts med worcestershiresås och torkade örter. Det maffiga potatismoset som toppar gratängen får sin goda smak från cheddar och vitlök. Detta är en utmärkt rätt att laga om du fått köttfärssås eller potatismos över från dagen innan. Servera gärna en krispig sallad till din Shepherd’s Pie.
https://www.arla.se/recept/shepherds-pie/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör-&rapsolja. Tillsätt färs och finfördela den med trägaffel. Fräs tills färsen fått fin färg.
  • Tillsätt worcestershiresås, tomatpuré, timjan och rosmarin. Blanda väl. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka ihop 2–3 min. Vänd ner ärtorna och lägg färsen i en smord ugnsform med hög kant, ca 20x30 cm.
  • Potatismos: Skala och tärna potatis och selleri. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  • Värm upp grädden och mosa ihop med rotfrukterna . Tillsätt ost och vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar. Fördela moset över färsen.
  • Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
  • Låt Shepherd’s Pie svalna något innan den serveras.
Klart!
Energi:

713 kcal

Protein: 41 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 42 g

Ingredienser

Lammfärs
500 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
2 msk
Worcestershiresås
1 msk
Tomatpuré
2 msk
Torkad timjan
1 tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Vatten
1 dl
Köttbuljong
1 tärning
Frysta ärter
2 dl
Potatismos:
Mjölig potatisar
500 g
Rotselleri
500 g
2½ dl
150 g
Vitlökspulver
1 tsk
Salt och svartpeppar