Citrongräddsås med timjan

Citrongräddsås med timjan

50 min
En krämig gräddsås är gott till både lammstek och lammfärsbullar. Såsen blir extra krämig och smakrik av rotselleri. Servera gärna såsen med lamm, lite kokt sparris, örter, hackade oliver eller inlagda kronärtskockor för en extra vårlig upplevelse.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skala och finhacka löken. Skala och tärna rotsellerin. Fräs dem i hälften av smöret ca 10 min på medelvärme tills de är mjuka och har fått lite färg.
  • Tillsätt citronsaften och låt koka in. Rör ner fond, vatten, grädde och timjan. Sjud utan lock på medelvärme ca 30 min. Rör om då och då.
  • Mixa såsen med stavmixer. Sila den och mixa ner resten av smöret. Smaka av med salt och peppar.
  • Red ev av med majsstärkelse utrört i lite vatten om såsen upplevs för tunn. Toppa med repad timjan och citronskalet vid servering.
Klart!
Energi:

295 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Schalottenlökar
2
Rotselleri
75 g
50 g
Citron rivet skal och saft
½
Kycklingfond eller 1/2 buljongtärning
1 msk
Vatten
3 dl
2 dl
Hackad färsk timjan
1 msk
Salt och svartpeppar
Majsstärkelse
ev 1 tsk