Alla hjärtans dag – hummer och choklad
Få in en fullträff på kärlekens dag med härlig hummer och chokladfondant med hallon och yoghurtglass.

Alla hjärtans dag-tips

Låt kärleken flöda på Alla hjärtans dag. Maten, dukningen och musiken får sätta fart på romantiken den 14 februari.

Överös din älskling med  kärlek. Och lovebomba även andra: barnen, jobbarkompisarna eller grannarna. 

Ta matvägen till kärleken

Bästa sättet att visa kärlek är att bjuda på något riktigt gott att äta. Från frukost på sängen-brickan med hjärtformade scones – stansa ut dem med en pepparkaksform – och lattehjärta till en sen supé med bubbel i glasen och lyxig gratinerad hummer.

hallonmacarons-1000x625.jpg

Mumsiga macaroner med hallonsmak får hjärtan att smälta.

Laga i rosa

Tänk kärlekskoncept med stort K när du lagar maten. Pimpa dina vanliga favoriträtter, eller ännu hellre, din älsklings favoriträtter. Du behöver ingen extra utrustning för att ge dem ett extra romantiskt skimmer.

Fram med karamellfärgen och gör potatismoset, småkakorna, glasyren, frostingen, morotskakan, pannacottan, hallonmacarons,  marängen eller våffelsmeten ljuvligt rosa.

hjartan-formar-1000x625.png

Finn kärleksformen. Kladdkaka, våfflor och gratäng gör sig bäst som hjärtan.

Satsa på hjärtan

Allt hjärtformat är självskrivet denna dag. Våfflor med röda bär eller, ännu mer romantiskt, med löj-, lax- eller stenbitsrom, gräddfil och lök. Du kan också leta fram en pepparkaksform och stansa ut hjärtan ur din toast, kladd- eller sockerkaka. Forma hjärtan av hjärtans lust! 

Laga potatisgratäng i en hjärtformad kakform. Eller lägg pepparkaksformen i stekpannan och lyckas med konsten att få till både ägg och amerikanska pannkakor med hjärtlig form. Klipp ut ett pappershjärta och använd som mall innan du strösslar florsocker över vilken hjärtformad kaka som helst eller kokos över kärleksmums.

gratinerade-ostron-1000x625.jpg

Ostron är otrolig lyx, och dessutom, en riktig romantikboostare.

Skaldjur – kärleksmaten som funkar

Ostron är klassisk kärleksmat. Om de zinkrika små blötdjuren verkligen höjer potensen är det svårt att bevisa. Men troligen har de och andra skaldjur en sjysst placeboeffekt.

Det skapas ett extra romantiskt skimmer när ostron, hummer, eller havskräftor frestar på tallriken. Eller när en skaldjursplatå tornar upp sig mitt på bordet mellan dig och partnern. 

Det är också hög mysfaktor att sitta och plocka med maten tillsammans, att angripa den med kroppen. Lätt mat som skaldjur gör en inte heller sjukt mätt utan frigör energi för andra aktiviteter.

ischokladhjarta-1000x625.jpg

Sensuellt gott. Här får du veta om choklad verkligen skjuter kärlekspilar. 

Chokladens kärleksfulla kemi

Även choklad har rykte om sig att väcka kärlekens lustar till liv. Den innehåller kemiska substanser, bland annat fenyletylamin, som ökar produktionen av välbefinnandehormonerna serotonin och dopamin.

Men å andra sidan har någon räknat ut att man skulle behöva äta 15 kilo choklad på en och samma gång för att fenyletylaminet ska ha någon som helst effekt.

Precis som med skaldjuren så handlar choklad mer om sammanhanget. Vad sägs om fräscha frukter och bär doppade i sensuellt rinnig chokladfondue? De väcker varma vibbar även hos den mest oromantiskt lagda. Här finns merriktigt romantiska recept.

chili-istock-1000x625.jpg

Chili – för en alla hjärtans dag med lite drag i.

Blir du het av chili?

Skaldjur och choklad kan alltså väcka lustarna till liv – placebomässigt eller  rent kemiskt. Men glöm inte chilin – denna kärleksröda lilla heting. Pepparfrukten sätter inte bara sting på maten utan även fräs på endorfinerna, vårt välbefinnandehormon.

Den kemiska substansen capsaicin ger chilin dess hetta och ar rykte om sig att kunna höja testosteronnivåerna. Huruvida det är sant eller inte har ännu inte bevisats. Men starka kryddor sätter däremot fart på blodflödet. Vilket gör att man helt enkelt känner sig lite hetare. 

bestick-istock-1000x625.jpg

Duka upp årets mest romantiska måltid i kärlekens röda och rosa.

Duka upp för romantik

Nästan lika viktig som maten är dukningen. Duka i kärlekens tecken i rosa och rött, och med enkla medel. Ta fram din röda julduk och använd som bas. Kanske lite julservetter med, om du äger några sådana. Använd breda röda eller rosa paketband och knyt rosetter runt foten på vinglasen.

rosor-istock-100x625.jpg

Köp en rosenbukett i mataffären, plocka sönder blommorna och strö ut bladen över bordet. Spara några av rosorna och ställ i en smal vas. Adda på romantiken med gelé- och chokladhjärtan som bordsdekoration, på duken eller i en skål. Strö glitter över duken.

Sist men inte minst, plocka fram alla ljusstakar du har och placera ut dem överallt i rummet. Tänd ljusen. Släck alla lampor. Kvällen kan börja. Eller nästan (läs vidare).

musik-istock-1000x625.jpg

Love is in the air… spela våra noga utvalda kärlekslåtar så blir kvällen fulländad.

Glöm inte musiken

Ingen romantik utan musik. Gör en playlist med låtarna som tillsammans med maten sätter fart på både smaklökarna och kärleksvibbarna. 

Börja med de här låtarna. 

 • Aerosmith – I don't want to miss a thing
 • Chris de Burgh – Lady in Red
 • Johnny Cash – A Thing called Love
 • The Cure – Love Song
 • Jackie Wilson – Higher and higher
 • Regina Spektor – Samson
 • Toploader – Dancing in the moonlight
 • Adele – Make you feel my love
 • Lars Winnerbäck/Miss Li – Om du lämnade mig nu
 • Sixpence None the Richer – Kiss me

Snabbguide till Alla hjärtans matsuccé

 • Tänk romantik hela dagen, från frukost till supé.
 • Satsa på hjärtformat, till exempel våffelhjärtan.
 • Frossa i kärleksmat som ostron och andra skaldjur.
 • Bjud på choklad, en sensuell serotoninhöjare.
 • Duka romantiskt med rött, rosor och ljus.
 • Spela 100 procent kärleksfull musik.
Kanelhjärtan

Nu är du kärleksexpert – här hittar du fler romantiska recept!

Alla hjärtans dag-recept